Vad är
Kognitionspsykologi


Våra sinnens inverkan på Kognitionspsykologin
Inlärning & minne
Begrepp och kategorier
Mental representation
och problemlösning
Tänkande, resonemang och beslutsfattande
Praktiska tillämpningar

Kognitionspsykologi? Vad är det?

Kognitionspsykologi är en vetenskap som studerar våra mentala förmågor. Till dessa brukar man räkna följande mänskliga egenskaper:

  • Minne och inlärning
  • Problemlösning
  • Perception
  • Uppmärksamhet
  • Kommunikation
  • Tänkande
  • Beslutsfattande
  • Begreppsbildning

Dessa egenskaper försöker forskare i kognitionspsykologi studera med hjälp av t.ex. experimentella undersökningar (den vanligaste formen), men även i takt med att teknologin utvecklas, metoder som datorsimuleringar och hjärnavbildningar.
Men, eftersom man i kognitionspsykologi precis som i andra grenar av psykologin försöker studera inre egenskaper hos människan kan man oftast inte använda sig av direkta metoder för att mäta det man vill studera som man kan i andra vetenskaper såsom exempelvis fysik eller kemi. Man kan t.ex. oftast inte av etiska och praktiska skäl direkt påverka det man vill studera för att se vilken effekt det har.
Ett exempel:

Om man skulle vilja studera hur exempelvis utvecklingen av långtidsminnet påverkas av halten av aluminium i kroppen går det naturligtvis inte att injicera aluminium i en grupp människor för att sedan undersöka om de under en tioårsperiod utvecklas långsammare än en kontrollgrupp.
Istället måste man kanske undersöka människor som redan har fått i sig aluminium i kroppen på andra vägar, och studera deras utveckling av långtidsminnet.

Studier av kognitionspsykologi ska egenskaper måste alltså, precis som övrig psykologisk forskning, oftast utföras på ett indirekt sätt, dvs. genom klurigt uttänkta experiment och mätningar som inte angriper försökspersonens integritet.

Det som kännetecknar kognitionspsykologi i jämförelse med dom andra grenarna av psykologin är fokuseringen på information och informationsbehandling.
Oftast presenteras kognitionspsykologi ska teorier med hjälp av en mängd lådor och riktade pilar där lådorna representerar instanser (t.ex. långtidsminnet) och pilarna representerar flödet av information mellan instanserna.

Skapare:
Jonas Sandberg
Fredrik Karlsson
Patrick Karlsson
Patrik Stenlund
  Uppdaterad 2000 09 14