Vad är
Kognitionspsykologi
Våra sinnens inverkan på Kognitionspsykologin
Inlärning & minne
Begrepp och kategorier
Mental representation
och problemlösning


Tänkande, resonemang och beslutsfattande
Praktiska tillämpningar

Mental representation och problemlösning

Forskare i olika discipliner har i århundraden försökt förklara hur vi representerar information i huvudet. Detta är väldigt viktigt eftersom det är lätt att visa att möjligheten till en bra representation av informationen påverkar hur lätt vi har att dra nytta av den.
Jämför t.ex. att få en lång vägbeskrivning uppläst för dig verbalt med att få den presenterad på en karta.


De olika typerna av representationer

Representationer kan delas upp på ett antal olika sätt, där en del är mer fundamentala än andra. Till en början brukar man dela upp representationer i interna och externa:

  • De externa innefattar de fysiska representationerna såsom bilder och texter. De har undergrupperna pictorella (bilder, diagram osv) och lingvistiska (bokstäver).
  • De piktorella är konkreta och oreglerade representationer utan diskreta symboler medans bokstäverna är helt abstrakta, diskreta symboler som styrs av ett regelverk (stavningsregler och grammatiska regler).
  • De interna repserentationerna är tex minnesbilder och de delas upp i undergrupperna symboliska och distribuerade representationer.
En symbolisk representation innebär att en enhet i ett mönster lagras i långtidsminnet som denoterar till något utanför mönstret. Distribuerad representation (konnektionism) innebär att representationsenheter är fördelade i ett mönster av aktivitet i ett nätverk. Symbolisk representation indelas i prepositionella och analoga representationer. Analog representation innebär mentala modeller, mentala bilder (images). Prepositionella innebär språkliknande uttryck som fångar det konceptuella innehållet på ett abstrakt och idealt sätt. Den viktigaste uppdelningen är den mellan analoga och prepositionella representationer som också kallas för 'imagery'-propositionaldebatten. Analoga representationer är icke-diskreta, kan representera saker implicit, har lösa kombinationsregler, och är konkreta i och med att de är bundna till en viss modalitet. Prepositionella representationer är diskreta, explicita, kombineras regelmässigt, och är abstrakta. De kan representera information av alla sorter. Det är dock viktigt att påpeka att, till skillnad ifrån lingvistiska representationer, så brukar de inte referera till distinkta och otvetydiga objekt. Det vill säga, de är av formen 'PÅ(BOK, BORD)', istället för 'boken är på bordet'. Den prepositionella formen är snarlik den predikatlogiska notationen, och skiljer sig bara i det avseendet att logiker bryr sig om en sats är falsk eller inte, vilket psykologer inte finner lika viktigt.

Skapare:
Jonas Sandberg
Fredrik Karlsson
Patrick Karlsson
Patrik Stenlund
  Uppdaterad 2000 09 14