3. Att hitta på Internet

Använd din webbläsare!

Oavsett vad man söker, så är nog en webbläsare det smidigaste hjälpmedlet. I menylisten på de flesta läsare finns många nyttiga funktioner:
  • Hem-knapp. Den bläddrar fram din organisations hemsida, vilken vanligtvis har många länkar till sidor som är intressanta för just dig.
  • Bookmarks. Det är dina egna snabbval. När du hittar en bra "plats" på ger du "Add bookmark"-kommandot. Då kan du senare hitta tillbaka genom att välja platsens namn i bookmark-menyn. Denna kallas även hotlist, shortcuts och favourite list.
  • Navigationsmeny. Visar vägen till några bra kataloger och sökmaskiner (se nedan).

Adresser på Internet

Här nedanför ser du en autentisk och en schematisk e-postadress.

par.lannero@skolverket.se
användare@organisation.domän

Alla adresser följer emellertid inte detta enkla schema, så man kan sällan gissa sig till en persons e-postadress. Det finns e-postkataloger både i tryck och i elektronisk form på nätet, men ännu ingen riktigt bra. Det bästa sättet är därför att ringa och fråga!

Adresser till webbsidor och alla andra dokument som finns på nätet kallas för URL (Uniform Resource Locator). De är uppbyggda på följande sätt:

http://www.skolverket.se/skolnet/smultron/navigera.htm
protokoll://ip-adress/sökväg/filnamn.typ

fördjupning

URL:er hittar man enkelt med hjälp av nedanstående tjänster på nätet.

Kataloger

Att bläddra (eng. browse) i en av katalogerna på Internet är som att leta i ett bibliotek. Det kan vara alfabetisk ordning, ämnesklassificering, datumsortering... Massor av olika kataloger finns, det är en smaksak vilken man ska använda.

fördjupning

Automatisk sökning

Med hjälp av nyckelord som beskriver det du söker, kan en dator leta åt dig. Vissa av dessa så kallade sökmaskiner är mycket snabba. Andra får man vänta på, men då hinner de som regel leta igenom enorma mängder information. Resultatet är oftast en lista med förslag, som du kan klicka på.

fördjupning

Surfa inte om du vet vad du vill hitta!

Den vanligaste sättet att hitta saker på Internet kallas för att surfa: Att följa länkar som verkar spännande, som leder till andra spännande länkar, som leder till... Metoden är trevlig men har nackdelen att man inte vet vad man kommer att hitta innan man hittat det.