3.3 Adresser på Internet

Allting på Internet har en adress. Användarna har e-postadresser , webbsidor har URL:er och alla datorer har också en egen adress; en IP-adress. Om du fått veta en adress till någonting så går det mycket snabbt att hitta rätt.... Bara du kan skriva in den något underliga adressen korrekt. Om du läser följande så minskar risken för att du ska gå bet på grund av ett skrivfel!

Bara vanliga engelska tecken

Svenska å. ä och ö får inte ingå i adresserna. Ej heller mellanslag, kolon, semikolon och kommatecken.

IP-adresser

Ett IP-nummer är en följd av fyra tal mellan 0 och 255, åtskilda med punkter. Till exempel 130.237.227.21. Varje dator som ansluts till Internet tilldelas ett sådant nummer. Lyckligtvis behöver man sällan hålla reda på sådana nummer. De får nämligen smeknamn också: dront.nada.kth.se kallas till exempel en dator för elever på institutionen för numerisk analys och datalogi, NADA, på KTH i Sverige.

Några toppdomäner
eduUtbildning
comFöretag
orgIdeella organisationer
seSverige
ukEngland
Den sista delen av smeknamnet kallas för toppdomän, och på den kan man utläsa vilket land eller vilken kategori av organisation adressen hör till. (Se tabellen här intill!) Resten av smeknamnet beskriver den organisation som har adressen, och eventuellt själva datorn.

URL

Webb-adresserna heter URL (Uniform Resource Locator). Bilden visar URL:en för denna sida i onlineversionen:
1. http 2. www.skolverket.se 3. skolnet/smultron/ 4. adress.htm
1. Protokoll kan vara http (www), news, gopher, telnet, file, ftp, mailto och några till. Hur resten av URL:en utformas beror på vilket protokoll det gäller.

2. IP-adress kan vara antingen IP-numret till den dator som skall hantera informationen, eller ett registrerat smeknamn till den datorn. (Datorer som fungerar som WWW-servrar brukar få smeknamn som börjar på www.)

3. Sökväg är en beskrivning av var i datorn filen finns.

4. Filnamn är inte alltid nödvändigt. Om det saknas så levereras standardfilen i katalogen, eller en lista med innehållet i katalogen. Observera att sökväg och filnamn oftast är case sensitive. Det innebär att man måste hålla reda på om det skall vara stora eller små bokstäver.

Fördjupning

Vem@var.då? - Att hitta e-postadresser

Det kan vara svårt att veta vilken e-postadress en person har, och datorerna är inte lika duktiga som Posten på att leverera felaktigt adresserade försändelser.

Om du har en e-postadress som inte fungerar:

1. Undersök om du skrivit in adressen helt rätt. Datorerna är petiga!
  2. Prova en gång till, ibland uppstår tillfälliga fel.

Om du inte har någon adress alls:

1. Sök i någon av de adresskataloger (eng. White Pages) som finns på Internet.
  2. Undersök visitkort, brevpapper och dylikt. Där är populärt att ha sin e-postadress.
  3. Ring och fråga.
  4. Sök information om personen på webben, med till exempel AltaVista. Om personen omnämns någonstans så kan man ofta hitta e-postadressen på samma ställe!