Hembyggd fuktgivare

 

 
 


Den hembyggda fuktgivaren är en optisk daggpunktsgivare och består av Peltierelement, Pt100-givare, lysdiod och fotodetektor.


Instrumenten som ger mätdata från den hembyggda daggpunktsgivaren.

Principen för daggpunktsmätning är att kyla befintlig luft och mäta temperaturen för när vattnet i luften kondenseras. Genom att jämföra luftens ursprungstemperatur med daggpunkten, och utnyttja att den undersökta luftens ångkvot är konstant kan luftfuktigheten beräknas.

Den vanligaste metoden för daggpunktstdetektering, optisk metod, används i den hembyggda mätaren.

Beståndsdelarna i denna fuktgivaren samverkar genom att lysdioden som ljuskällan lyser på en metallyta. Denna yta fungerar som en spegel och reflekterar ljuset i riktning mot fotodetektorn som registrerar ljuset. Under metallytan finns peltierelement, vilket består av flera seriekopplade termoelement vid keramiska plattor, som reglerar metallytans temperatur. När metallytans temperatur når luftens daggpunkt kondenseras vattenånga på ytan. Ljuset som träffar ytan sprids vid daggutfällning mer diffust, vilket hämmar ljusets reflektion mot lysdioden. När lysdioden detekterar denna intensitetsminskning mäts metallytans temperatur tillika luftens daggpunkt med Pt100-givaren. 

Pt100-elementet gav spänning som utvärde och denna avlästes när spänningen över fotodetektorn ändades, vilket är en indikation på ändring i dess mottagna ljusintensitet. En skrivare var inkopplad till fotodetektorn, vilken gav utslag vid ändringar och hjälpte till att avgöra när avläsningen skulle göras.