Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Macintosh Verktyg

Programmering

Programmeringsmiljöer

Symantec var länge marknadsledande tillverkare av programmeringsmiljöer till Mac, med program som THINK C (kommersiellt) och THINK Pascal (kommersiellt).

Nu har dock ett nytt företag, Metrowerks, slagit sig in på marknaden med sitt program CodeWarrior (kommersiellt). CodeWarrior erbjuder integrerad utveckling i olika språk (C, C++, Pascal och Assembler) och för olika plattformar (68x00, PowerMac, Newton och Windows). Dessutom säljs programmeringspaketet till mycket förmånliga studentpriser.

Ännu ett alternativ är Macintosh Programmer's Workshop (MPW). MPW är ett skal som kan användas tillsammans med många olika utvecklingsverktyg, till exempel THINK C och CodeWarrior. MPW arbetar med ett kommandodrivet, UNIX-liknande interface vilket kan kännas krångligt. Programmet innehåller dock många avancerade funktioner som kan vara nyttiga vid utveckling av större projekt, till exempel en inbyggd versionshanterare.

Resursredigerare

Apples eget program ResEdit (freeware) är det vanligaste och det fungerar problemfritt.

Några kommersiella resursredigerare, till exempel Resorcerer, har nu börjat slå sig in på marknaden. Resorcerer innehåller några resurseditorer som ResEdit saknar (till exempel för hjälpbubblor) och har överlag fått goda recensioner. För den småskalige programmeraren finns det dock just ingen anledning att investera i det.

Referensbibliotek

THINK Reference (kommersiellt) är ett mycket bra referensprogram för olika systemanrop. Det går snabbt och enkelt att slå upp rutiner och flytta sig dit med hyperlänkar.

Toolbox Assistant är ett liknande program, som följer med på Apples CD-skivor för utvecklare. Toolbox Assistant innehåller dokumentation för alla systemanrop, dock saknas mer generella programmeringstips, vilket man kan hitta i THINK C Reference.

På samma CD-skivor hittar man också Inside Macintosh (Apples referensböcker). I min version ligger de som Adobe Acrobat-dokument, vilket innebär att de ser ut i stort sett som de gör på papper. Det finns säkert människor som inte har några problem med att läsa långa texter direkt från datorskärmen, men för de allra flesta är det nog bättre att investera i riktiga pappersversioner av de viktigaste böckerna.

Avlusare

MacsBug är Apples lågnivåavlusare. Den tillåter bland annat användaren att undersöka vad som händer med processorns olika register. Om ett program kommer till en punkt som normalt skulle ha orsakat ett systemfel, så kastas man in i MacsBug (om det är installerat) där man kan undersöka vad som orsakade felet. MacsBug distribueras tillsammans med alla utvecklingsverktyg.

Författat av Niklas Frykholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 26/05 1996 12:37:29.
Last modified Sunday, 26-May-1996 12:37:29 CEST