[Foto 1] [Foto 2] [Foto 3] [Foto 4]
Koka upp alla ingredienser tillsammans, låt svalna.
Skölj sillen ordentligt. Klipp ned filéerna i lagomt stora bitar i en burk en i taget, varva med lök. Slå på sillagen. Låt stå svalt i 2-3 dagar.
OBS: Om du vill ha lite syrligare sill kan mängden ättiksprit ökas och vattenmängden minskas.
Koka upp vatten, ättika och socker. Låt kallna.
Klipp ned sillbitarna i en burk varvat med lök, peppar, lagerblad, morot och purjolök samt dillkvistar. Slå på sillagen. Låt stå svalt ca 1 dygn.
Rör samman alla ingredienser. Låt stå svalt i cirka ett dygn.
Låt bitarna rinna av, men spara spadet. Dela bitarna i mindre bitar. Blanda crème fraiche med lök, dill, örtkrydda och rom. Smaka av med salt, peppar och någon god chilikrydda till ganska stark smak. Vänd ned matjesbitarna, späd med lite spad. Pressa i vitlöken. Låt stå svalt i cirka ett dygn.
Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Låt stå svalt i cirka ett dygn.
OBS: Alternativet som serverades vid Sillens Vänners första sillträff följde inte receptet fullt ut. Det innehöll ingen sill alls(!). Detta var dock inte medvetet och denna variation rekommenderas därför inte. Dock skall tilläggas att ingen verkar ha lagt märke till detta.
Rör ihop olja, vinäger, tomatpuré och vatten. Slå såsen över skurna matjesfiléer. Låt stå i ett dygn.
Vispa grädden och bred den över sillen. Finhacka löken och strö över.
Blanda ingredienserna och ställ kallt, gärna 1 dygn.
Häll tomatsåsen på ett fat och lägg sillen ovanpå. Klipp över gräslök som garnering.
OBS: Alternativet som serverades vid Sillens Vänners första sillträff följde inte receptet fullt ut. Då tillsattes sillen direkt och fick dra tillsammans med tomatsåsen.
Blanda såsen ställ den kallt att dra, gärna 1 dygn.
Lägg sillen i en burk och häll över såsen.
Blanda socker och hälften av dillen i en bunke. Blanda i senapen, vispa ned majonnäs och crème fraiche. Blanda ned vinägern och tillsätt resten av den hackade dillen. Vänd ned sillbitarna från den grundinlagda sillen i senapssåsen. Låt stå svalt i cirka 1 dygn.
OBS: Alternativet som serverades vid Sillens Vänners första sillträff följde inte receptet fullt ut. Då ersattes dillen med persilja, vinägern med äppelcidervinäger och hälften av senapen med fransk senap.