"Jag älskar att experimentera"

Niklas konstnärliga talang speglas i ett passionerat intresse för inredning och design. Den unika möbleringen i sovrummet kom han fram till först efter flera veckors utprovning med hjälp av avancerad programvara.

-- Jag älskar att experimentera med olika sätt att möblera. En gång ställde jag alla stolar i lägenheten på rad --- som i en buss. Jag fick idén från ett fotografi av en buss som jag såg på TV en gång. Det var mycket lyckat, men det blev ofta bråk om vem som skulle vara "chaufför".

Niklas går inte bara efter eget huvud när han placerar ut möblerna. Lika viktigt är, menar han, att tänka på vilket intryck besökarna får av inredningen.

-- Eftersom jag är vegetarian kan jag till exempel inte ha en massa kött hängande på väggarna. Det skulle se konstigt ut. En vän till mig som bor i Göteborg målade en stor nazistflagga i vardagsrummet. Hon tänkte inte på att folk som kom på besök kunde ta illa upp.

Det är inte bara möblernas utseende som är viktigt för Niklas utan också deras historia. En byrå som har någonting intressant att berätta blir för honom långt mer värdefull än en som bara har en vacker utsida.

-- Ta mitt skrivbord, till exempel. Det blev utgallrat från länsskolnämnden i Västerbotten i samband med omorganisationen av skolverket. Vem vet vilka olika möten och beslut det har varit med om? Det är spännande att tänka på.