Briljant av Gustafsson

Windy berättar

Lars Gustafsson

Natur och kultur, 1999

Lars Gustafssons senaste roman "Windy berättar" är egentligen en enda lång monolog. Det är hårfrisörskan Windy som berättar historien om sitt och andras liv samtidigt som hennes sax löper genom håret på en namnlös professor.

Gustafsson har valt detta upplägg, gissar jag, inte så mycket för att skildra livet på en typisk amerikansk skönhetssalong, som för att skapa en lämplig sinnesstämning. Som läsare är det lätt att placera sig själv i professorns stumma roll. Man kan känna fingrarna som vant fångar upp de långa stråna och söndagsmorgonens tunna ljus från skyltfönstret.

Frisörbesöket är ett tillfälle till intimitet mellan två främlingar - i detta fall, mellan läsaren och boken. Det skapas ett andrum, ett uppehåll från vardagens sisyfosslit, och i detta mellanrum finns det plötsligt tid att fundera.

Och visst ger oss Gustafsson mycket att tänka på. I Windys monolog blandas filosofiska frågor med iakttagelser av det amerikanska samhället och fängslande historier om salongens stamkunder. Samtidigt fördjupar Gustafsson bilden av Windy själv och lyckas dessutom, nästan omärkligt, väva in en mordhistoria i bakgrunden.

"Windy berättar" är inte bara fängslande och underhållande utan också bildande och stimulerande. Mycket mer kan man egentligen inte begära av en bok.