Noveller värda att läsa

Tusen nålar

Stefan Lindberg

Bonniers, 1999

Med novellsamlingen "Tusen nålar" gör Stefan Lindberg en övertygande debut. Redan i öppningsnovellen kopplar han ett starkt grepp om läsaren. Berättelsen utspelar sig på 50-talet och huvudpersonen är en flygfotograf som lever på att sälja bilder till folk som vill se sig själva från luften.

Lindbergs enkla men träffsäkra språk skapar en stark närvarokänsla och det lätta anslaget av nostalgi när Cessnan sniffar över gårdarna på landsbygden ger en fin stämning åt historien.

Alla Lindbergs berättelser präglas av en viss undrande vilsenhet inför tillvaron. Huvudpersonerna tänker och vill väl men händelsernas utveckling står oftast utanför deras kontroll:

Samma sak gällde det där avsnittet av Barnjournalen jag sett som barn. En flicka med tjocka pilotglasögon fick av knattereporten frågan om universum någon gång tar slut. Hon sa att ja, det gör det. Det är väldigt stort men till slut kommer man till en vägg förklarade hon, och i den väggen finns det en lucka och inne i den luckan ligger Gud och Jesus. Döda.

Visst är det en och annan novell som försvinner i mängden, men så är det med alla novellsamlingar. Och de noveller som biter sig fast i minnet kompenserar mer än väl för bortfallet.

Det gäller till exempel "Fabrizio" där Lindberg effektivt dubbelexponerar två skeenden: Två kusiner försöker ta sig in i Busters galna rekord genom att gräva ett komplicerat system av tunnlar i en sandhög, samtidigt sjunker den italienske pojken Fabrizio djupare och djupare ned i det brunnshål han trillat ned i.

(Det bör kanske omnämnas i sammanhanget att jag själv gjort två tappra försök att ta mig in i Busters galna rekord. Den ena gången försökte jag bygga världens största legocirkus. Den andra gången försökte jag ha flest tuggummikulor i munnen samtidigt. Båda slutade i totalt misslyckande och förnedring.)

Av någon anledning brukar novellsamlingar aldrig nå lika många läsare som romaner. Det är synd, för böcker som Stefan Lindbergs förtjänar verkligen sina läsare.