Välskrivet om flyktingfrågan

Svenskarna, invandrarna och svartskallarna

Jan Guillou

Nordstedts, 1996

Sverige har drygt en miljon invandrare. Och för att denna miljon människor skall kunna leva drägliga och människovärdiga liv, så måste problemen med rasism och diskriminering lösas. Därför, menar Jan Guillou, är invandrarfrågan avsevärt mycket viktigare än debatterna om stadsskulden och kärnkraften. I den här boken, som ursprunligen publicerades som en bilaga i Aftonbladet, redovisar han sin syn på saken.

Att läsa Guillous reportagetexter är alltid ett sant nöje. Han har en klarhet och en skärpa i språket som få andra svenska journalister kan prestera. När han debatterar så redovisar han sina argument tydligt och för dem med obönhörlig logik till sin slutsats. Meningsmotståndarna punkteras ofta med utsökt precision.

I den här boken så koncenterar sig Guillou huvudsakligen på de rättsliga aspekterna. Han visar hur invandrare diskrimineras genom att dömas både hårdare och oftare i våra domstolar. Han tar också upp terroristlagen, som tillåter SÄPO att trakassera terroristmisstänkta invandrare litet hur som helst och i praktiken berövar dem varje form av rättssäkerhet.

Man kan tycka att denna inskränkning är litet väl snäv och att Guillou missar stora delar av frågan. Och det är klart att det finns mer att säga än vad som ryms i en liten bok på 104 sidor. Guillous bok är dock en utmärkt introduktion och den som önskar fördjupningar eller utvikningar kan ju vända sig till andra böcker efter denna lilla aptitretare.