Spekulativ TV-roman

Sveket

Tomas Blom

Norstedts, 1997

Böcker baserade på TV-serier är en ganska vanlig företeelse i USA. Det mesta av satellitkanalernas eftermiddagsdravel kan hittas i bokform; Dallas, Beverly Hills, Baywatch, osv. I Sverige har vi än så länge varit relativt förskonade från sådana böcker. Det finns visserligen två böcker baserade på Fångarna på fortet, där några stackars barn måste lösa mysterier på fort Bouyard, men det är en översättning av en fransk förlaga.

Denna vita fläck i det svenska kulturlivet har nu mutats in av Norstedts och Tomas Blom. Sveket är en berättelse baserad på TV 4:as maratonsåpa Skilda världar. I boken får vi svar på alla frågor som lämnats öppna i TV-serien: Hur träffades egentligen Matti och Rebecka? Hur blev Sandra och Daniel separerade och var kom Harald in i bilden? Om du inte tycker att de här frågorna verkar livsviktiga är det nog ingen idŽ att läsa den här boken.

För vad man kan säga om Sveket är väl att den uppfyller alla de förväntningar och fördomar man har om en bok som baseras på en TV-såpa. Hela handlingen är som ett enda långt transkriberat avsnitt. Vi får litet kärlek, litet konflikter, litet bitchighet och vassa armbågar. Allt följer på varandra i en jämn smet, med handling för handlingens egen skull. Det är svårt att se boken som något annat än ett billigt försök att tjäna pengar på de trogna fansen.

Om man inte tycker att en bok behöver ge någonting mer än en tvålopera, så visst kan man läsa den här boken. Men då kan man kanske lika gärna titta på TV.