Grisar och groteskerier

Suggestioner

Marie Darrieusscq

Norstedts, 1997

Om man vill skriva en bestseller idag bör man se till att den kan sammanfattas i en enda mening. Det blir så mycket enklare att prata om den då. Suggestioner av fransyskan Marie Darrieussecq är en sådan bok. Den handlar, kort och gott, om hur en kvinna förvandlas till en gris.

Fast egentligen gör man boken orättvisa med en sådan grov sammanfattning. Man säger till exempel ingenting om den orwellska framtidsvärld där handlingen utspelar sig. En värld där medborgarna manipuleras cyniskt av politiker och oliktänkande förföljs i Social-Heder-Progressismens namn. Huvudpersonen jobbar där i en "parfymeributik", vilket bara är ett vackrare namn för "horhus", och ju svinaktigare kunderna behandlar henne, desto djupare blir hennes metamorfos.

Huvudpersonen själv måste nog närmast beskrivas som rätt korkad. Hon är inte bara omedveten om det politiska spelet i landet och att hon håller på att förvandlas till en sugga, utan även om hur hon utnyttjas och förnedras av alla omkring henne. Denna absurda naivitet ger berättelsen en viss komisk underton, samtidigt som den framkallar äckelkänslor.

Över huvud taget innehåller boken gott om groteskerier. Men om man kan bortse från dem är det en ganska medryckande, om än något långrandig, historia som berättas. Mot slutet av romanen kommer jag på mig själv med att undra vilket budskap Marie Darrieussecq egentligen har. Någon entydig tolkning eller symbolik verkar det inte finnas. Kanske är vi alla fria att fantisera om vad det innebär --- att förvandlas till en gris.