Mat och mord i Skåne

Skånska gåsamord

Per Olaisen (red.)

Boströms, 1996

Har mat och mord någonting mer gemensamt än första bokstaven? Ja, det verkar man i alla fall tycka nere i Skåne. Där har Skåneländska Gastronomiska Akademien och Skånska Deckarsällskapet gått samman för att producera den osannolika boken "Skånska gåsamord"; en slags fristående fortsättning på den om möjligt ännu osannolikare "Skånska sillamord".

Idén bakom antologin är enkel men djärv. Kombinera kåserier kring gåsätandets historia med gåscentrerade mordgåtor. Garnera med en stor portion fosterlandskapskärlek.

Vad kan man då säga om resultatet? Ja, liksom den traditionella svartsoppan kan sägas tarva en välvilligt inställd gom, så kräver den här boken ett välvilligt inställt öga. Läsaren bör åtminstone känna en viss entusiasm inför antingen gäss, Skåne eller spjuveraktiga skrönor. Han eller hon måste också kunna fördra de latinska citat som en del av skribenterna slänger in i texten i vad som vi i brist på bättre ord kan kalla bildningsexhibitionism.

Själv undrar jag om provinsialisterna i vår egen landsända kommer att producera någonting liknande. Det borde finnas många mordhistorier där en palt spelar huvudrollen.