Grälsjukt och utan handling

Saker under huden

Linda Norrman Skugge

Norstedts, 1998

1996 gav Norstedts ut Linda Norman Skugges samlade krönikor på bokform - en bok som på flera sätt var intressant och läsvärd. Nu publicerar samma förlag hennes första roman - "Saker under huden". Den är tyvärr inte lika lyckad.

Grundtemat i boken är detsamma som i många av krönikorna - Linda återberättar de förorätter som släktingar och kamrater har utsatt henne för - inte så mycket i terapisyfte, som för att ge igen. Det är inte bara ämnesvalet som man kan känna igen från krönikorna, det är också samma språk som används och huvudpersonen (som i båda fallen heter Linda) verkar också hon vara densamma.

Kanske beror det på att Norrman Skugge inte vill ändra ett vinnande koncept eller kanske känner hon att hon har mycket kvar att säga om ämnet. Oavsett vilket så är det olyckligt för det som fungerade hyfsat i hennes krönikor håller inte alls för en roman. Det blir för splittrat, för ofokuserat och bristen på handling och intrig blir alltför uppenbar.

Visst finns det intressanta partier här och var i boken och stycken som man kan känna igen sig i, men när varken huvudpersonen eller hennes relationer tycks genomgå någon som helst förändring förvandlas det hela till en grälsjuk klagoskrift - en i längden tröttsam uppräkning av alla gånger någon varit taskig mot henne. I slutänden blir boken bara ännu en av dessa egofixerade storstadsromaner som inte vet vad den vill säga och inte varför någon skulle bry sig om det.