Inte något familjealbum

Oscar Wildes familjealbum

Merlin Holland

Norstedts, 1998

"Oscar Wildes familjealbum" är en sammanställning av bilder ur Oscar Wildes liv, med text av Wildes sonson Merlin Holland.

Det är på sätt och vis en trevlig bok att bläddra i. Det finns många fina bilder att titta på och en hel del sekelskiftesnostalgi. Men något "familjealbum", som det heter i titeln, rör det sig knappast om. De allra flesta av bilderna är tagna i officiella sammanhang - för tidningar eller affischer inför Wildes föreläsningsturnéer. Det rör sig nästan uteslutande om arrangerade, kontrollerade bilder där Wilde poserar i någon lämpligt vald klädsel. Nu kan väl detta i viss mån bero på att Wilde var något av en poserande natur, men denna kostymkavalkad blir ändå i längden långtråkig och som läsare får man inte någon kontakt med Wilde genom alla dessa nästan identiska bilder.

När man tröttnat på bilderna vänder man sig kanske till texten i boken, men även här är det lätt att bli besviken. Oscar Wildes liv innehåller visserligen många intressanta episoder, men Hollands skildring av dem känns både tunn och torftig. Den som är intresserad av att veta mer om Oscar Wilde gör nog bäst i att söka sig till andra biografier eller till hans egna texter.