Nätt ordbok för studenter

Newsweeks engelsk-svenska ordbok

Anders Melchior

Tal & Ton, 1997

Från Tal & Ton förlag kommer en intressant engelsk-svensk ordbok som är speciellt riktad till universitetsstuderande. GrundidŽn är att göra en ordbok som bara innehåller de ord som den genomsnittlige studenten kan vara intresserad av att slå upp. Det innebär att författaren har uteslutit dels de ord som alla redan förväntas kunna från gymnasiet, dels de sällsynta och ovanliga ord som sällan används i modern engelska.

Resultatet är en mycket nätt och behändig ordbok, som ändå är förvånansvärt användbar. Den är visserligen inte lika omfattande som den 1100-sidiga ordbok jag normalt använder, men den fungerar lika bra i nio fall av tio och får lättare plats i fickan.

Även om den aldrig helt kan ersätta en fullständig ordlista så är den här lilla boken ett utmärkt komplement, som är enkel att ta med sig till föreläsningar och läsesalar.