Neverwhere

Neverwhere

Neil Gaiman

Forum, 1998

Neil Gaiman är kanske mest känd som författare av serier, varav böckerna om "Sandman" är de mest uppmärksammade. Hans nya roman "Neverwhere" utspelar sig utspelar sig i en undre alternativvärld till London, befolkad av talande råttor, änglar, munkar, demoner, legosoldater och en uppsjö av andra udda existenser.

Huvudpersonen Richard Mayhew dras mot sin vilja ner i denna underjordiska värld från sitt välorganiserade kontorsliv med en stroppig, men ordentlig fästmö. Och trots att undervärlden är fylld av onämnbara fasor, så upptäcker Richard så småningom att det är bättre att riskera döden än att bara låtsas leva.

Den som är bekant med Gaimans serier kommer att känna igen stämningar och tonfall i boken. Även person- och miljöskildringarna har drag från serietidningsvärlden. De är färgstarka, tydligt utmejslade och slås fast på en eller ett par rader. Det ger ofta ett starkt intryck i en serietidning där tyngdpunkten ligger på det visuella och utrymmet för fördjupning och nyansering är begränsat. I romanform ger samma metod ett ganska platt resultat och skildringen riskerar att slå över i karikatyr.

Men arvet från seriesidorna har kanske också fört något gott med sig. De många fantasirika miljöerna och personerna har lätt att stanna i minnet. Och även om vissa idéer närmast är att betrakta som fantasyklichéer - mystiska munkar och monster i labyrinter - så har Gaiman ändå vävt ihop dem till en egen berättelse.

När Gaiman är som bäst är han som en sagoberättare för 2000-talet vars underliga skapelser rör sig i en värld som är en slags lyckosam fusion mellan antika myter och modern ungdomskultur. Dit når tyvärr aldrig den här boken och därför kommer den nog att räknas som en parentes i hans författarskap.