Fartfylld flykt

Mucka

Rolf Almström

Norstedts, 1996

Tommy är tjackpundare och inbrottstjuv. Robert är en neddekad författare som sitter inne för knarkbrott. Den här romanen handlar om deras osammanhängande flykt över södra Sverige i syfte att undkomma polisen och mer hårdhudade brottslingar med skulder att inkassera. På ytan är det en snabb och hård actionberättelse med många bilbyten. I bakgrunden anar man huvudpersonernas rotlöshet och ett samhälle som har börjat gå snett.

Tommy och Robert är inga samvetslösa, förhärdade brottslingar. De begår brott därför att det inte finns något annat för dem att göra. Det är tydligt att Almström ställer sig på dessa utslagna tredjeklassmedborgares sida, men han gör det utan sentimentalitet och utan att förhärliga brotten. Bokens idyll är snarare den lantgård som paret sladdar in på under sina irrfärder, med familj, ärtsoppa, kryddost och hemlagad punsch. Men där finns ingen plats för sådana som dem.

Språket är påfallande grabbigt, med korta lakoniska meningar och välskriven dialog. Det ger en realistisk ton åt berättelsen, vilket inte förhindrar absurdare utfall av svart humor. Våldsskildringarna är neutrala och detaljrika, som i mycken sådan här litteratur. Det kanske kan göra någon illa till mods, men i övrigt är det här en fartfylld roman som kan läsas mer än en gång.