För litet svärd och muskler

Merlins återkomst

Deepak Chopra

Norstedts, 1996

Vintern är den tid på året då man skall kura ihop sig under täcket, med en tjock fantasy-roman och en kopp varm choklad. Om du är ute efter den speciella känslan, gör du dock bäst i att vända dig till någon annan bok än den här, trots den lovande titeln.

Här finns inga blänkande rustningar eller episka hjältedåd. I stället handlar det om innevånarna i en liten småstad som, utan att själva veta om det, är reinkarnationer av kung Arthur och hans riddare. Historien utvecklas som en sedvanlig tvålopera och är stundtals pinsamt långtråkig. Lägg därtill en Merlin som låter som en New Age-predikant och en obehagligt schablonartad jamaicansk pannskötare vars pigeon-engelska i den svenska översättningen blir till meningar som "En annan vill vara shysst mot dig, sörru.".

Värst av allt är dock den pretentiösa inledningen där författaren talar om vad vi skall "lära oss" av varje kapitel. Om kapitlet "Värmepannan" berättar han till exempel att "[Det] undersöker de arketypiska energier som är bränslet i livets eld, den som brinner i vår själs nedersta regioner".

Arketypiska energier i alla ära, jag föredrar gammal hederlig fantasy, med mäktiga trollkarlar, nobla riddare och muskelsvällande barbarer.