Briljant debut

Lögnaren

Stephen Fry

Boströms, 1997

Att Stephen Fry är en briljant skådespelare vet alla som sett honom agera i "Peter's Friends" eller "Jeeves & Wooster". Att han är en lika briljant författare har kanske inte så många svenskar känt till. Det vill Boströms råda bot på med den här översättningen av hans debutroman.

Här berättar Fry historien om Adrian Healey, en mycket begåvad ung man som dock mest använder sin begåvning till att fälla spirituella kommentarer och undvika allt egentligt skolarbete. Hans kvicka infall gör honom snabbt till en centralfigur i det homoerotiska spelet på internatskolan. Samtidigt fastnar Adrian i den roll han skulpterat åt sig själv och de äkta känslor han innerst inne har går förlorade bland låtsaslekarna och den intellektuella spelfullheten.

Fry behandlar det här ämnet på det mest charmerande sätt. Som läsare anar man ett mått av omsorg bakom orden och meningarna, som inte alltid är så vanligt bland moderna författare. Adrians extravaganta personlighet ger också Fry möjligheten att ta ut svängarna och leka med språket. Jag sträckläste de första två tredjedelarna i det speciella sorts glädjerus som bara en välskriven bok kan ge.

Tråkigt nog så var den avslutande tredjedelen inte lika njutningsfull. Historien utvecklas där till någon slags agentroman, medan personerna glider in i bakgrunden och blir anonyma. Direkt dåligt blir det väl aldrig, men jag kan ändå inte låta bli att känna ett stygn av besvikelse över att det som började så fantastiskt inte kunde få fortsätta. Allt sammantaget, så är det ändå en mycket bra bok och vi får önska att fler av Frys romaner hittar vägen till de svenska bokhandlarna.