Reaktionärt budskap

Knäppgökar

Will Self

Norstedts, 1997

Will Selfs bok "Knäppgökar" består av två spegelvända historier. I den första möter vi Carol, en hunsad hemmafru, som en dag upptäcker att hennes klitoris håller på att omvandlas till en penis. I den andra är det rugbyspelaren och sportjournalisten Bull som utvecklar en vagina i ena knävecket.

Parallellt med dessa fysiska omvälvningar sker också psykiska förändringar i huvudpersonerna. Carol utvecklar i takt med att hennes nya organ växer ett allt mer aggressivt sexuellt beteende. Bull, å andra sidan, passiviseras och faller in i en roll som utnyttjad och bedragen.

Ska man läsa in en tolkning i detta så verkar det som om Self vill säga att de traditionella könsrollerna är en direkt följd av våra genitalier. Att makt är detsamma som förmågan att penetrera. Det är ett reaktionärt och ganska barnsligt synsätt.

Men kanske är Self mer intresserad av att berätta en bra historia än av att bli analyserad. Åtminstone så låter han en av berättarrösterna kritisera litterära referenser och andra fyndiga anspelningar:

"vad innebär det egentligen, annat än att vara dryg mot vanliga hederliga människor? Vara dryg med ert äckliga lilla förstånd och smussla in er slingriga lilla kuk i dom när dom inte ser det."

Ibland får man intrycket att Selfs könsordsladdade språk och kontroversiella ämnesval huvudsakligen handlar om att undvika "politisk korrekthet" och den stagnation som lurar där bakom. Och visst finns det en slags kraft i hans berättande, som man kan njuta av om man står ut med det tvivelaktiga budskapet.