Filmiska noveller

Kärlek i en blå tid

Hanif Kureshi

Norstedts, 1998

Hanif Kureshi är en av Englands mer kända författare. Bakom sig har han böcker som "Förorternas buddha" och filmmanus som "Min sköna nya tvättomat". "Kärlek i en blå tid" är en samling med tio nutidsberättelser, som handlar om alla de svårigheter och komplikationer som kan uppstå när vi människor försöker umgås tillsammans.

Som i de flesta novellsamlingar så är det några historier som griper tag i mig och får mig att stanna upp och några som passerar mer obemärkt eller försvinner i mängden. I Kureshis bok är det främst två av novellerna jag fastnar för.

"Med din tunga långt ner i halsen" handlar om en stökig men livskraftig engelsk flicka som får besök av sin välartade indiska halvsyster Nadia. Relationen mellan dem spänner över många områden; kärlek, sensualism och svartsjuka.

"Min son fanatikern" handlar om taxichauffören Parvez och hans son Ali. Parvez är en invandrad pakistanier som efter sin ankomst till England övergått till ett allt mer sekulariserat leverne. När hans son Ali börjar fördjupa sig i Koranen och attackerar fadern för hans syndiga leverne med sprit, fläskkött och hasardspel vet Parvez inte hur han skall hantera situationen.

Kureshis språk är enkelt och okonstlat, men på samma gång kristallklart. Tillsammans tecknar de tio novellerna en bild av vårt samhälle, som trots sina cyniska undertoner, ändå utstrålar värme.