Tvivelaktiga budskap

Impotent livskamrat sökes

Gaby Hauptmann

Bonniers, 1997

Carmen Legg är en framgångsrik affärskvinna som tröttnat på potensstinna hannar och deras pockande begär. För att förändra sin livssituation annonserar hon efter en impotent man. Hon får till sin förvåning många svar och boken fortsätter med att beskriva hur vart och ett av mötena utvecklar sig.

Det kan tyckas vara ett lovande upplägg, men den här historien - skriven på klichéfylld bestsellerprosa och full av "märkliga sammanträffanden" - engagerar inte. Dess enda egentliga värde är själva idén - att annonsera efter en impotent man. Tyvärr så är bokens inställning till impotens ganska dimmig. Å ena sidan framställs impotenta män som mindre dreglande inför den (naturligtvis slående vackra) huvudpersonen, och därför ömmare och mer känsliga. Å andra sidan gör två av det tiotal impotenta män som förekommer i boken våldtäktsförsök.

Någonstans i bakgrunden finns en intressant konflikt. Huvudpersonen söker egentligen inte efter att dela sitt liv med en impotent man, hon vill bara ha en kort respit, så vad ska hon göra när hon faktiskt blir kär i en av de impotenta männen? Det här blir aldrig något problem för precis som Odjuret i Disney-filmen blir till en vacker prins så snart Skönheten visat att hon kan älska det, så visar sig den impotente mannen i slutänden vara högst potent. Ja, det är ett lyckligt slut, men man kan undra vad det djupare budskapet är.