Äntligen en riktig journalist

Fotbollskriget

Ryszard Kapuscinski

Bonnier, 1998

Nyheter är en färskvara. Varje dag är det nya händelser som måste dokumenteras, nya konflikter som måste analyseras, nya spaltmetrar som måste levereras; debatter, kommentarer, reflektioner, recensioner, innan alltihop går till papperskvarnen. Och det är klart att i många fall är det fråga om ett rent barmhärtighetsmord. Men här och var finns det också sådant som förtjänar mer än att flimra förbi på en featuresida.

"Fotbollskriget" innehåller ett tjugotal reportage av den kalibern, alla skrivna av den polske utrikeskorrespondenten Ryszard Kapuscinski. Artiklarna spänner över två decennier och tre världsdelar. Det reportage som fått ge titel åt boken handlar till exempel om hur en fotbollslandskamp kunde föra El Salvador och Honduras in i ett fullskaligt krig. Vi får också följa inbördeskriget i Nigeria, en stadskupp i Algeriet och en vanlig dag i det tanzaniska parlamentet.

Redan några sidor in i boken torde det stå klart för de flesta läsare att Kapuscinski inte är någon dussinskribent. I sina reportage utgår han alltid från sina egna erfarenheter , vilket ger en stark närvarokänsla åt texterna - de kan nästan läsas som noveller. Vi får följa med honom när han pratar med de alkoholiserade stamgästerna på Hotel Metropol - ett möglande ruckel i Accras handelskvarter - eller kör sin jeep genom brinnande vägspärrar i inbördeskrigets Nigeria. Samtidigt går inte heller de stora perspektiven förlorade. Kapuscinskis analyser är lika träffsäkra som de är underhållande, utan att för den skull någonsin tappa markkontakten. Kort sagt, detta är journalistik när den är som allra bäst.

Så om du vill köpa dagens tidning, eller gårdagens, eller morgondagens och läsa om allt som kommer att vara glömt om en vecka - gör för all del det. Men om du vill se vad en riktig journalist kan åstadkomma med sin penna - läs då i stället den här boken.