Evangelium enligt Jesus

Evangelium enligt Jesus

Norman Mailer

Natur och kultur, 1998

Norman Mailer debuterade storslaget vid 25 års ålder med romanen "De nakna och de döda" och ingen av de böcker han publicerat sedan dess har väl riktigt nått upp till dess storhet. Detsamma måste tyvärr sägas om Mailers senaste bok "Evangelium enligt Jesus", där han återberättar nya testaments historia om Jesus ur jag-perspektiv.

Det som förvånar mest med Mailers bok är kanske ändå hur nära han lägger sig bibeltexten. Visst är historien om Jesus på sätt och vis en bra story i sig, men när någon gör sig mödan att skriva om evangelierna väntar man sig att personen skall göra någon ny tolkning av händelserna, som till exempel att Jesus var revolutionär (som i boken "Kamrat Jesus") eller att hans förhållande till Maria Magdalena inte var helt igenom andligt.

De små avsteg som Mailer gör från bibeltexten verkar irrationella och utan djupare innebörd. I historien om brödet och fiskarna skriver Mailer till exempel att det var 500 människor snarare än 5000 och att inget under egentligen skedde utan att Jesus bara bröt brödet i små små delar. I andra delar av boken går dock Jesus på vattnet, omvandlar vatten till vin och uppväcker döda utan större svårigheter, så det är svårt att se varför Mailer plockat bort just det här undret.

Ett avsnitt som Mailer har broderat ut är när Jesus möter Djävulen i öknen. Även detta avsnitt är dock märkligt. Mailer låter till exempel Djävulen diskutera kvinnosynen i gamla testamentet och påstå att Gud hatar kvinnor för deras makt att uppväcka hans lustar. Visst kan mycket sägas om hur kvinnor skildras i Bibeln, men jag har litet svårt att se vart Mailer vill komma genom att framställa Gud som en allsmäktig variant av Norman Bates.

Bokens baksidestext utlovar att "Den som för ordet är en snickare som brottas med överväldigande frågor: Talar Gud till mig? Eller hör jag röster? Om rösterna kommer från Gud; varför har han utvalt mig... osv". Det utlovade brottandet får man dock leta förgäves efter. Historien berättas rakt upp och ner utan några större avbrott för funderingar. Och det får en ju att undra varför man över huvud taget skall läsa Mailers bok. Själv så föredrar jag nog nya testamentet.