Inspirerande memoarer

Det sköra livet

Mia Farrow

Bonniers, 1997

Det sköra livet är titeln på Mia Farrows memoarer. I dem berättar hon om sitt liv, från det att hon vid nio års ålder drabbades av polio och fram till de uppslitande vårdnadstvisterna med Woody Allen. Det senare är nog det som har fått mest uppmärksamhet i pressen, främst på grund av att Allen gick direkt från sitt förhållande med Farrow till en relation med hennes adoptivdotter, Soon-Yi.

Även i den här boken så ägnas nästan halva texten åt Farrows relation med Allen. Trots detta finns Allen inte med på någon av det sjuttiotal bilder som finns i boken. En tydlig markering från Farrows sida.

Visst kan det på många sätt kännas litet spekulativt att den här boken kommer ut just nu. Den rider på den våg av skvaller och sensationsjournalistik som omger Allens skandalaffärer, något som säkert bidrar till försäljningssiffrorna. Ändå måste man kanske förstå att det har känts viktigt för Farrow att skriva ned sina tankar och ge sin syn på vad som har hänt.

Dessutom får man inte glömma bort de övriga delarna av boken som berättar om Farrows liv innan hon träffade Allen. Även de delarna är välskrivna och ger om inte annat en påminnelse om vilken förunderlig blandning av glädje och smärta livet är.

Farrow själv är intressant på så vis att hon utstrålar både svaghet och styrka. Svaghet, genom sitt magra, bräckliga utseende och sin tendens att söka sig till äldre män med starka personligheter (till exempel Frank Sinatra, som var hennes förste make). Styrka, i hur hon har adopterat ett stort antal barn, varav flera handikappade, från fattiga barnhem världen över och gett dem en kärleksfull uppväxt i sitt hem.

Farrow visar dels hur skört livet är, hur utsatt det är inför de stormande makterna runt omkring oss, men också att vi har kraften att påverka våra och andras öden. Det är trösterik och inspirerande läsning för alla som är intresserade av hennes liv.