Kroppskultur

Gud är gudomlig, eller hur? Då är det väl klart att han har en svällande bringa, stenhårda biceps och inte ett gram fett på sin övermänskliga kropp. Och vi människor skapades till Hans avbild. De flesta blev väl rätt misslyckade. Bara några få kan visa upp en muskelmassa värdig sitt ursprung.

Men skit i Gud. Han är förresten död nu. Han stupade i något av världskrigen och ramlade ned från himlen samtidigt med ozonlagret. Vi har ju oss själva och mår bra. Några dussin år framöver, vill säga. Ifall vi duktigt sväljer våra multivitamintabletter tillsammans med broccolijuicen, vill säga.

Vi har våra egna gudar nu. På biosalongerna ser vi dom lustfyllt smörja sina breda hakor med Gilette Shaving Gel. I vintermörkret blickar dom lättklädda ner på oss från Hennes & Mauritz underklädesannonser. Numera är det dom vi försöker bli avbilder av. Sorgligt medvetna om att vi aldrig kommer att lyckas. Våra åderbråckssprängda lår kommer aldrig att likna deras. Ärren som tonårens acneangrepp lämnat i våra pannor kommer aldrig att läka.

Och vi faller alltför ofta för frestelser i form av franska chokladtårtor med nyvispad grädde och färska jordgubbar. Vi försöker sona våra synder i roddapparaten. Men innerst inne vet vi att det inte hjälper. Innerst inne vet vi att vi är redan dömda,

Och till de undersköna flickorna på lättmargarinannonserna som frågar om vi har bestämt oss vill vi svara: Ja! Vi har bestämt oss, nästan jämt har vi bestämt oss, allt som oftast åtminstone.

Och vi ber om att få viljestyrkan att avvara det där wienerbrödet som våra välmenande farmödrar sträcker fram till oss efter kaffet. Vi ber om kraft att stå upp och ryta nej. Och när vi sedan ligger där på sjukhuset, fortfarande feta och ovärdiga, ber vi om en ängel. Vi ber om en ängel med rutor på magen som skall stiga fram till sängen och kapa droppslagnen med sitt svärd.

För det här är det fantastiska tjugonde århundrandet. Och steroiderna är våra oblater. Och gymet är vårt tempel. Och annorektikerna är våra martyrer. Och alla som använder pepsodent får perfekta tänder. Och mamma älskar dig om du är vacker. Och pappa våldtar dig om du är ful.