Ein Reich, ein Volk, ein Führer

Åk 200 mil rakt in i den mest otillgängliga öken och du kommer fortfarande att stöta på skyltar som förkunnar Coca Colas glada budskap till mänskligheten. Namibias enda TV-kanal visar regelbundet serier som Baywatch, Beverly Hills, L.A. Law och Hill Street Blues. Ingen tidigare kultur i världshistorien har haft samma utbredning som den västerländska har idag.

Det säger sig självt att Kenyas TV-bolag inte kan tävla med de amerikanska massproduktionerna. Över hela tredje världen rapporteras samma sak. "De unga" lyssnar inte längre till traditionerna, de vill ha Levis-jeans, Dr. Alban och MTV. De länder som försöker begränsa anstormningen stämplas som diktaturer. En naturlig reaktion i en värld där antalet MacDonalds restauranger är ett mått på demokratin och den fria viljan sitter i en fjärrkontroll.

Vägen till världsherravälde går idag inte genom stridsvagnar, luftvärnspjäser eller raketgevär. Den går genom TV, musik och reklam. Sovjetunionen var dömt redan innan det föll. Säga vad man vill om kommunismen, men inte förknippar man den direkt med underhållning.

Och tempot accelererar. När jag var liten fanns det ändå en och annan leksak som inte hade sitt ursprung i en importerad TV-serie. I Asien är idag den vanligaste skönhetsoperationen en korrigering av ögonlocken för att ge dessa ett mer västerländskt snitt. Plastikkirurgin har gjort nazisternas massutrotningar omoderna, alla kan nu enkelt modellera om sig för att passa in i det för stunden förhärskande skönhetsidealet.

Det svenska språket hänger sig ännu kvar, en gammal trög koloss, som inte vill försvinna. Och fortfarande skulle väl ingen svensk komma på tanken att servera ketchup och marshmallows till stekt abborre. Men detta är murar som långsamt luckras upp.

Snart finns i hela världen bara ett sätt att tänka, bara ett sätt att klä sig, bara en godtagbar åsikt i varje fråga. Diktaturer behövs inte. Vi människor vandrar leende in i lobotomins röda solnedgångskuliss. Och framgång heter dollar.

Eskimåerna åker snöskoter över de orörda isvidderna, indianderna använder sin, tack vare lågkonjunkturen, aldrig sinande fritid till att spela på stimulerande flipperautomater och afrikanerna matar sina nyfödda med Nestlés bröstmjölksersättning.

Vi är alla en enda stor familj. Och till ljudet av Ace of Bases senaste hitlåt höjer vi våra PET-flaskor till en skål.