<<< BACK

Bostadskalkyl -- Fyra enkla steg till din drömbostad

Niklas Frykholm

Jag har under de senaste åren tyckt mig upptäcka en viss uppgivenhet bland Stockholms bostadslösa ungdom. "Det är ingen idé", klagar den håglösa skaran, "priserna är för höga. Innerstaden har sålts ut till norrlänningar i IT-branschen".

När blev denna hopplöshet ett så klädsamt mode? Har vi inte om och om igen sett bevis på att Sverige är möjligheternas land, där allt är inom räckhåll för den som är villig att arbeta hårt, har goda kontakter och rika föräldrar. Lösningen på bostadskrisen är inte att springa runt och klaga hos Hyresgästföreningen, riksdagen och andra kverulantforum utan att ta sig själv i kragen, och lägga upp en långsiktig plan för en lösning på sitt bostadsproblem. Här presenterar jag, med hjälp av vanlig matematik, ett sparprogram som i fyra enkla steg garanterar dig din drömlägenhet. Allt som krävs är flit, tålamod och självdisciplin nog att avstå från onödigheter som dyra tvålar, reservoarpennor och uppblåsbara djur.

Grunden till varje investering är ett klokt och långsiktigt sparande. Ränta-på-ränta effekten gör att ditt sparkapital snabbt ökar i värde. Låt oss anta att du söker en liten enrumslägenhet i utkanten av staden. Det ska inte behöva kosta mer än 1,000,000 kr. Låt oss också anta att du har ett startkapital på 100,000 kr (eller en döende mormor från vilken du kan ärva motsvarande summa). Om du sätter dig in i finansmarknaden och har litet tur borde du kunna placera pengarna till 5 % ränta. Som diagrammet nedan illustrerar kan du då nå målsumman 1,000,000 kr efter mindre än 50 år. Så om du är 25 nu, så kan du se fram emot att ha den efterlängtade miljonen i din hand strax efter din 70-års-dag.

Resonemanget ovan förutsätter dock att bostadspriset är konstant. För närvarande stiger priserna på bostadsmarknaden med cirka 10 % per år. Om vi räknar med att den trenden fortsätter så kommer priset på lägenheten att ha stigit till ca 110 miljoner efter 50 år. Du kommer alltså att sakna 109 miljoner.

Det räcker med andra ord inte att sitta med armarna i kors och vänta på att pengarna ska växa. Du måste också göra en aktiv sparinsats. Låt oss anta att du genom några smärre uppoffringar kan lägga undan 20,000 kr varje år. Som diagrammet nedan visar räcker den lilla insatsen för att öka ditt kapital till över 5 miljoner kronor. Bara 105 miljoner till fattas för att du skall kunna köpa lägenheten.

I det här läget är det kanske dags att se över ditt liv och dina vardagsutgifter och se om det går att spara in 105 miljoner någonstans. Att upprätta en kassabok kan hjälpa. Hur mycket pengar lägger du egentligen på duschdraperier? Kanske nästan 105 miljoner.

Även om du inte hittar några sådana besparingar finns det ett enkelt sätt att snabbt öka din förmögenhet. Allt du behöver göra är att gifta dig med någon som också följer denna besparingsplan och tillsammans med denne producera exakt ett (1) barn. När ni dör kommer barnet att ärva båda era förmögenheter, vilket i ett enda slag fördubblar de disponibla tillgångarna. Självklart kommer förmögenheten att växa fortare ju oftare och snabbare denna process upprepas. Om vi till exempel räknar med ett generationsskifte vart 14:e år så kan ni dra ihop mer än 40 miljoner på bara 50 år.

Och fortsätter vi att projicera kurvorna så kommer det till sist en dag när de korsar varandra, när du äntligen har tillräckligt mycket pengar för att köpa lägenheten.

Så det finns ingenting "orättvist" eller "omöjligt" i dagens bostadspolitik. Vem som helst kan spara ihop till sina drömmars lägenhet med fyra enkla steg:

  1. Investera dina pengar till 5 % ränta.

  2. Spara 20,000 kr av din lön varje år.

  3. Gift dig med någon som också följer denna plan.

  4. Skaffa barn (exakt ett barn) vid 14 års ålder. (Om du får tvillingar måste du adoptera bort en av dem, annars spricker allt.)

Om du håller dig till den här planen så kan du vara säker på att ditt barnbarns barnbarns barnbarns barnbarns barnbarns barnbarns barnbarns barnbarns barn kan köpa lägenheten för 7 biljarder kronor år 2239.

Så sluta klaga och ryck dig i kragen i stället. Om du bara tar ansvar för din framtid, arbetar hårt och lever enkelt så kommer dina drömmar en dag att uppfyllas. Även om du förstås är ganska död vid det laget.

<<< BACK