Piraya Party Providers
ernst
PIRAYA PARTY PROVIDERS
Medlemmar
Artiklar och bilder
OS
Drinkrecept
Kalendarium
Gästbok

Lådbilsracet, valborgsmässoafton 1988

Efter mycken efterforskning har vi lyckats lokalisera denna artikel. Den är från det tidigare så populära lådbilsracet runt universitetsdammen och året är 1988. Tyvärr är bilderna i ganska dålig kvalitet, detta då de är utskrivna från microfilm och sedan scannade. Men här är de i alla fall. Håll till godo!


20 år efter 1968: Studentmössan åter på plats
För tjugo år sedan brände studenterna sina studentmössor för att manifestera sin avsky för övermakten. Symbolhandlingen har överskuggade varje försök att återuppliva den traditionella mösspåsättningen på Umeå universitet. Men under årets Valborgsmässoafton gjorde man ett försök och det blev succe direkt. Efter en stor champagnefrukost vid universitetsdammen samlades studenterna vid Samhällsetarhuset för att höra till sång och tal. Över femtonhundra studenter slöt upp kring den återupptäckta vårtraditionen på universitetsområdet.

Gemenskap
Vid mösspåsättningen sjöng Studentkören de välkända vårsångerna och Bi Puranen höll ett smått gripande och inspirerande vårtal. Bi Puranen, som delvis fått sin skolning vid Umeå universitet, var under det kaotiska 1968 en "rebell" på den yttersta vänsterkanten.
    I sitt vårtal vävde Bi Puranen ihop sina erfarenheter och reflektioner över dåtidens och dagens studentrörelse. Hon uppmanade åhörarna att uppfatta måsspåsättningen som ett uttryck för gemenskap och sammanhållning.
    Efter talet tog man på sig mössorna. Studentkören sjöng Studentsången och åhörarna sjöng med så gott de kunde. Vårsolen glänste i studentmössorna som satt på hundratals studentskallar.

Våldsamt
Efter högtidligheterna vidtog aktiviteter av mer studentikost och våldsamt slag. Ett lådbildrally skulle avgöras. Åtta mer eller mindre fantastiska skapelser defilerade genom publikhavet fram till rallybanan.
    I rallyt ingick bland annat parallellslalom och dragracing. Efter två timmars våldsam kamp stod ekipaget "Vi rattar dom på bröna" som ohotad segrare. Lådbilen framfördes av studenter på datavetenskaplig linje.
    Mösspåtagningen och lådbilsrallyt arrangerades av Umeå studentkår och Umeå klubbmästerikonvent. Festgeneralen Gunnar Enkvist kunde nöjt konstatera att flera åskådare ville se att Valborgmässoaftonens festligheter på universitetsområdet blir en tradition. Text: Jörgen Vikström, VF.Artikel i DVL-Kuriren No 1.4:

Och den ljusnande framtid är vår!
Våren är en märklig tid - speciellt för studenterna. Festligheterna kommer slag i slag, liksom tentorna. Ena dagen släpper studenterna loss i vilda fester och dagen därpå läser de läxor i ångest och stress.
    Vid den isfria universitetsdammen samlas Umeås studenter till champagnefrukost. Korkarna flyger genom luften, liksom nyanlända gräsänder och skrattmåsar. Det är valborgsmässoafton och den svenska fanan pryder Samhällsvetarhusets gula fasad.
    För tjugo år sedan skulle kanske fanan ha bränts av radikala studenter. I dag får den hänga kvar. Man dricker halvtorr Freixenet Cordon Negro och äter blå vindruvor. De politiska idealen verkar fjärran.

Campus i snö
På universitetscampusen ligger snön kvar. Killar från ekonomlinjen drar in med sina rosa overaller. Tjejjer från sociala linjen i svarta overaller fotograferar vänner och okända. Vissa har dagen i ära klätt sig i frack. Glänsande guldmedaljerna dinglar från kraftiga jägmästarbringor.
    Och så är det inte längre fult att bära studentmössa på Valborgsmässoaftonen. Man skäms heller inte över att man högaktningsfullt struntar i första maj-tåget "dagen efter".
    Under de senaste åren har allt fler studenter upptäckt att det kan vara riktigt trevligt att umgås med kurskamrater. Tidigare var det bara ekonomer, medicinare och blivande jägmästare som kände till detta.

Plikter
Men allmänheten ska inte tro att studenternas tillvaro enbart är sorglös och fylld av nöjen.
    Vid sidan av deras rutinmässiga uppfyllande av nöjeslivets plikter, måste de även uppfylla en rad plikter på universitetet. Universitetsbiblioteket kräver under våren igen just de böcker som lånades ut till kompisen som åkte på jorden-runt-resa.
    Lärarnas kontrolliver tar sig allt mer groteska uttryck ju längre fram mot terminsslutet man kommer. Helt omöjliga PM-uppgifter ska lösas. Uppsatser ska skrivas på bångstyriga ordbehandlare. Resttentorna står i kö och just vårtentorna rättas alltid av de största petnissarna.


Sann studentrörelse
Då är det skönt för studenterna att medverka i IKSU:s brännbollscup (den 27-28 maj). Där kan de avreagera sig med hjälp av bollar och slagträn och springa i leran så att musklerna brister. IKSU:s brännbollscup är kanske Umeås enda sanna studentrörelse? Text: Jörgen Vikström, VF.


Korken i luften! Petra Björklund, studerande på energilinjen, ser efter projektilen.

Umeås snabbaste kårbyrokrat. P O Selander, rattar ekonomernas bidrag GK-Mobil.

I spänd väntan på mösspåtagningen. Då kan det vara skönt att svalka sig med lite öl eller champagne.

Är man i Umeå under Valborgsmässoaftonen ska man naturligtvis gräva ner sig i snön. Det tyckte dessa två datavetare som vägrade uppge namn.

Köttbullar, päron, sylt, sallader, pajer, ingenting saknades vid studenternas vårlunch.

Flera olika moment ingick i lådbilsrallyt. Förutom dragracing öven hopp i plastpåse.

Sjöräddningen fick rycka in och rädda en transistorapparat i detta fordon. Direkt efter starten tappade man kontrollen och hamnade i universitetsdammen.Läs orginalartiklarna:


Senast ändrad av: Tommy, 24 Sep 2004.


Kontakta Piraya
Copyright © 1985-2019 Piraya. Alla rättigheter förbehålles.
Policy för personlig information


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!