Laxsida på saltbädd Källa: ?? 2-3 portioner Ugnstemperatur: 200grader Laxen: 400g laxsida (helst med skinn, går även bra utan) grovsalt citronpeppar Romröran: 1 burk (ca 50g) rom 1 liten burk (lätt) Creme Fraiche eller gräddfil 1 liten gul lök 1/2 liten purjolök Serveras lämpligen med kokt (eventuellt pressad) potatis. Börja med romröran så att den får stå och gosa till sig en stund. Hacka den gula löken fint och purjolöken i fina ringar. Häll upp rom och Creme Fraiche/gräddfil i en skål. Addera lök efter behag, beroende på lökarnas styrka och önskad smak. Rör ihop röran och låt stå, gärna i kylskåp. Sätt på potatisen. Slit ut eventuella ben ur laxsidan. Ta fram en gratängform som laxbiten ryms i. Häll ett cirka 5mm tjockt lager med grovsalt i formen. Om laxen inte har skinn så kan man ta ett tunnare lager om man är rädd för att det ska bli för salt. Lägg laxen med skinnet nedåt i formen. Krydda rikligt med citronpeppar. Stek i 200 graders värme i 20 minuter, eller tills fisken är färdig.