Köttfärspaj Källa: http://w1.612.telia.com/~u61202252/mrecept/kottftip.html 4 personer Ingredienser: Deg: 150g smör eller margarin 3-4dl mjöl (3.5dl brukar funka för det mesta) 4msk vatten en nypa salt Fyllning: ~500g köttfärs (gärna älgfärs, gott :) 1 stor eller 2 små gula lökar smör eller margarin (att steka i) salt vit&svartpeppar paprikakrydda soja riven ost Sås: 2-3 msk margarin 2-3 msk mjöl 2-3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk ungefär) Ugn: 200 grader i ca 40 minuter. Gör degen först så att den får ligga kallt. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg, ej överarbetad och ej för mjölig. Ställ undan den svalt. Till såsen, smält margarinet i en liten kastrull och pudra i mjölet. Späd med gräddmjölken under noggrann omrörning. Låt sjuda under omrörning i 5-10 minuter (kan med fördel parallelliseras med nedanstående aktiviteter). Hacka löken. Fräs lök och köttfärs i en stekgryta (stekpanna funkar också men man kan inte röra lika vilt utan översvämning då). Smaka av med salt, soja, svartpeppar, paprikakrydda och ett uns vitpeppar. Det ska ha lite "stuns" annars tenderar det att bli lite smaklöst. Tag kastrullen av plattan när det är färdigfräst. Dela degen i två nästan lika stora delar, den större kantas ut till botten. Lägg ut köttfärsen, på med burksparris (om man vill) och fördela såsen över. Lite riven ost och sedan på med pajlocket. Pensla med vispat ägg för finare färg. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.