Källa: "Nu ska vi baka" ifrån Hembaksrådet (årtal okänt). Mördeg (1 sats): 1dl strösocker 2hg smör (helst) eller margarin 5dl vetemjöl 1. Sätt på ugnen, svag till medelstart ugnsvärme, 150 (-175) grader. Smörj två plåtar. 2. Lägg mararinet, sockret och mjölet i en bunke. Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått. Ös inte upp det med decilitermått. 3. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg. 4. Dela degen i 2 delar och baka ut dem till önskade sorter. 5. Gräddning. Grädda mörkakor i svag (till medelstark) ugnsvärme 150 (-175 grader) i 10-18 minuter. Kakor som gräddas i denna värme blir både möra och hållbara. Det sistnämnda beroende på att kakorna hinner bli genomgräddade. Kakorna får en svagt gyllenbrun färg på ytan och även inuti är de svagt färgade. Vid gräddning i högre temperaturer får kakorna en stark färg på ytan men blir vita inuti. Dessutom fordrar kakor som gräddas i hög temperatur mera mjöl för att behålla sin form. Kakorna blir mindre möra genom den ökade mjölmängden. Låt kakorna svalna på galler. Förvara kakorna i absolut rena och torra burkar. Lägg inte papper i botten på burken. Det drar till sig fett ifrån kakorna och kan ge dem härsken lukt och smak. Förvara kakorna i rumstemperatur. Du kan också frysa ner dem. Syltkakor, ca 30st (notering: 30st räcker inte alls länge...): 1/2 sats mördeg 1/2 dl sylt eller gele (riktig hallonsylt typ Önos/Bob rekommenderas, INTE blandsylt !!!) Sockerglasyr: 3msk florsocker, 1/2-1tsk vatten Rulla ut degen till en 3cm tjock rulle och lägg den på en smord plåt. Platta till rullen helt lätt och gör en fördjupning i mitten. Fyll den med sylt eller gelé. Grädda. Skär kakan i sneda bitar medan den är varm. Låt kakorna kallna något på plåten. Glasera sedan syltranden med pudersocker utrört med vatten. Finska pinnar, cirka 25st (notering: Ej testat) 1/2 sats Mördeg 1 tsk vaniljsocker ägg till pensling Till garnering: 2msk pärlsocker 5 hackade mandlar Arbeta in vaniljsockret i degen. Rulla ut fingertjocka längder och lägg dem bredvid varandra. Pensla med ägg och strö pärlsocker och hackad mandel över. Skär alla längderna på en gång i 5cm långa kakor. Lägg dem på plåt. Grädda. Chokladkakor, ca 25 st (notering: Ej testat) 1/2 sats Mördeg 1 msk kakao 1/2 msk vaniljsocker Till garnering: 2 msk pärlsocker Arbeta raskt in akkaon och vaniljsockret. Rulla ut degen i fingertjocka längder. Skär dem i 2 cm breda bitar och rulla bitarna till små bollar. Doppa bollarna i pärlsocker. Lägg dem på plåt. Grädda. Tips: När du gräddar chokladkakor, grädda då samtidigt en ofärgad kaka. På den ser Du när kakorna är färdiga. Kokoskakor, 30-40 st (notering: Ej testat) 1/2 sats Mördeg 1 msk margarin eller smör 3/4 dl kokosflingor Till garnering: 1 dl kokosflingor Arbeta raskt in det extra margarinet och kokosflingorna. Forma degen till en rulle, 4cm i diameter. Rulla den i kokosflingor och låt den sedan stå kallt en stund. Skär rullen med vass kniv i 1/2 cm tjocka skivor. Doppa den ena sidan i flingorna. Lägg kakorna med kokossidan upp på smord plåt. Grädda.