"Snoddas", 1 långpanna: Lokal variant på chokladrutor så att kakan inte blir torr vilket den blir i de flesta recept. Grundstommen i Snoddas är "Saftig sockerkaka" ifrån "Vår kokbok", Nionde omarbetade upplagan. 100 g smör (eller margarin) 4 ägg 4 dl socker 2,5 dl mjölk 6 dl vetemjöl 3 tsk bakbulver Glasyr: kaffe florsocker (ett litet paket) kakao vaniljsocker (lite) 50-75g smält smör (eller margarin) kokos Ugnstemperatur 175 grader Gräddningstid 30-35 minuter Smält fettet. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken och det avsvalnade fettet. Rör ner mjöl blandat med bakpulver. Rör ned lite kakao så att smeten får en mörk färg (ca 1 sked). Häll smeten i en smord långpanna. Grädda, när kakan börjar lossa från kanten kontrollera om den är färdiggräddad med provsticka. Glasyr: Koka kaffe. Smält fettet, önskas starkare kaffesmak använd den mindre mängden fett. Blanda ner florsockret och en gnutta vaniljsocker (1tsk?). Smaksätt med kakao tills glasyren får en mild chokladsmak (i storleksordningen en matsked). Godast smak får glasyren om den är "kolabrun" till färgen. Häll på kaffe tills glasyren får en lämpligt rinnig konsistens. Häll på kakan. Häll ett tjockt lager kokos på. Vänta tills kakan svalnat och skär den i cirka 5x5cm stora bitar. Förvaras med fördel i frys, de tinar på cirka 15 minuter i rumstemperatur. Önskas ej kaffesmak på glasyren kan apelsinjuice användas istället. Om man önskar en ljus kaka (dvs. ingen kakao i smeten) kan detta med fördel kombineras med strössel istället för kokos.