Bagels Kort recept. Notera att tillagningsmetoden är viktigare än själva degen för att få bagels som är "rätt". Kortversion av receptet som antar att man kan baka bröd till att börja med. 1 pkg jäst 5 dl vatten 2 msk brödsirap 13 dl mjöl (vetemjöl eller blandat vete/graham, lite gryn i, rågsikt, etc) 1.5 tsk salt Lös jäst i lagom varmt vatten tillsammans med brödsirapen. I med salt och mjöl och knåda till lämplig deg. Låt jäsa länge till dubbla storleken, minst. Dela i tolv bitar och rulla till runda ämnen. Med en del mjöl, gör ett hål med fingret och "rulla" den runt fingret till ett 2-4 cm stor hål (beroende på om man gillar att det jäser igen eller inte, smaksak). Låt jäsa i ca 15 minuter. Grilla nära varmt grillelement i ett par minuter tills de precis har börjat få färg. Vänd sedan dem och grilla igen tills andra sidan precis har börjat få färg också. Koka upp vatten i en vid panna tillsammans med nån tesked salt och ett par matskedar socker (sockret gör dem glansiga på ytan, inte mycket annat). Koka i 3 minuter, vänd, koka 3 minuter till. I min panna får jag plats med 6 stycken så de övriga får vänta i en kvart under kökshandduk i väntan på ledig ugn innan jag börjar koka dem. Grädda i 220 grader 20-25 minuter. Ett par minuter innan de är klara spraya gärna lite vatten in i ugnen så blir de extra blanka och fina på ytan.