Startsidan > Släktforskning > Dokument

Dokument 

Trollen i Fagertjälen

Släktkrönika från Hemmingen

Notis ur VK med anknytning till släktkrönikan

Åkerudd-Jonas ur VF

Urstark gästgivare i Frautjälen

Branden hos Lundströms och nya skolan i Sävast

Lösenords-
skyddade
dokument

Dokument

Avsikten är att här skall finnas scannade bilder eller avskrifter av gamla dokument som på ett eller annat sätt hamnat på mitt skrivbord.

Första historien är den om Trollen i Fagertjälen, eller Fagerkälen som det stavas på dagens kartblad. Så långt jag kommit har bara lyckats knyta en person från min släkt till berättelsen. Det är min mormors mormor Anna-Greta som troligen är en av de återgivna berättarna. Fraukälen är en grannby till Hemmingen och Fraukälen, där min släkt är rikt representerad. Det är en sällsam berättelse med stor andel verklighetsanknytning. Den berättar om ett par tonårsflickor som under en period på 1800-talets hälft blir trolltagna. Den här även blivit föremål för en teateruppsättning av spelmannen och berättaren Thomas Andersson, och då som "Flickorna i Fagertjörn".

"Släktkrönika från Hemmingen" är ett verk, vars bakgrund jag inte är riktigt på det klara med ännu. Innehållet är åtminstone delvis baserat på info. från skribenten med signaturen "Hede Gård". Hans riktiga namn var Holger Nyström, enligt tips jag fått från Patrik Lundström, en mycket avlägsen släkting som kommit med mycket information och bra tips inför det fortsatta letandet bland anfäder och ättlingar i Norsjötrakten.

Notisen ur VK är mest en parantes som bekräftar en del av innehållet i släktkrönikan.

I det två ovan nämnda texterna berättas bl.a. om en trätavla, tillverkad av Herman-Tomsa. Tavlan i all sin prakt visas i bilden nedan. I ursprungsutförande lär Herman ha haft en pipa i munnen, även denna snidad ur samma trästycke. Pipan har dock försvunnit.

Självporträtt av Herman-Tomsa

Åkerudd-Jonas är en artikel som mest avhandlar historien bakom Stensborg, Hemmingen, och i synnerhet Åkerudd-Jonas, eller Jonas Ferdinand Lundström som han egentligen hette. Den innehåller dock en något förskönad bild av "tusenkonstnären". Att han skulle ha varit en så skicklig jordbrukare är inte sant. Däremot hans son, Anders Ferdinand Lundström, som övertig Jonas hemman i Sävast var en duktig och intresserad bonde. Jonas var duktig snickare och trivdes bäst i snickarbodan. Vidare var det inte i jakt på något bättre eller större som Jonas m. fam. flyttade från Stensborg. Han blev, som så många andra västerbottniska skogsägare, lurad att sälja sitt stora hemman till underpris genom så kallat baggböleri. Stensborg ägs idag av Augustin Nilsson. På gården finns ett flertal byggnader, men de flesta från senare år. Dock finns en rundloge som är byggd av någon av de Lundströmmare som huserat på gården.

Stensborg, 2002

Sörgården i Hemmingen, 2002
Samma gård, men 1968.

 

Urstark gästgivare i Fraukälen fick våldsman att erkänna knivdåd är en artikel, där Karl-Anton Hellgren intervjuas ang. den verksamhet han drivit i sin kombinerade gästgiveri-skjutsstation. Karl-Anton var min mormors morbror.
Skjutsstationen, sent 30-tal
...Och här hur den ser ut 2002.

Hos Karl-Anton hölls bröllop 1919, när mormors morbror Hjalmar Lundström gifte sig med sin Eva. Från bröllopet finns ett foto med, för tiden, osedvanligt god skärpa. Arbete med att identifiera gästerna pågår fortlöpande, men en förhandstitt går att få här. .
Maila gärna om ni finner någon som ser bekant ut! markus@acc.umu.se