Vindkraft
Hem >> Havsbaserad vindkraft >> Fundament till havs >> Gravitationsfundament av stål Sitemap
Meny

Intro

Historia

Var kommer energin ifrån?

Luftens energiinnehåll

Placering

Kraftverkets uppbyggnad

Säkerhet

Ekonomi

Havsbaserad vindkraft

Framtid

Referens
Gravitationsfundament av stål

I dagsläget finns en metod som liknar den för betong, istället för betong används en stålcylinder placerad på en stållåda. Typisk storlek på 4-10 meters djup är 14 x 14 m, eller 15 m i diameter. Dessa konstruktioner är betydligt lättare än betongkonstruktionen. Konstruktionen väger sällan mer än 80-100 ton. Där det finns risk för packis måste emellertid ytterligare 10 ton påföras denna vikt. Detta beror på att den dimensionerande faktorn inte är turbinen, utan krafter från packis och vågor.

Fundamentet byggs på land, och den förhållandevis låga vikten gör det lätt att transportera och installera ett flertal fundament på kort tid. Man kan dessutom använda samma kran som används vid resandet av turbinen.

Den slutliga vikten måste komma upp i ca. 1000 ton, för att kunna stå emot is och vågor. Fundamentet fylls då med olivin, ett högdensitetsmaterial.

Fundamentet byggs på land, och den förhållandevis låga vikten gör det lätt att transportera och installera ett flertal fundament på kort tid
Innan man placerar fundamentet på havsbottnen måste man se till att man har en jämn horisontell yta.
Innan man placerar fundamentet på havsbottnen måste man se till att man har en jämn horisontell yta av t.ex. singel. Dessutom måste man efter att man har placerat fundamentet på botten, skydda det mot erosion, detta gör man vanligtvis genom att lägga stenblock runt kanten på basen.

Kostnaden för den här typen av fundament ökar inte nämnvärt med djupet,
detta beror på att basen inte behöver öka i storlek proportionellt med djupet.
Ungefärlig kostnad för ett fundament till ett 1.5 MW verk på 8 meters djup är 2925 kkr. i Östersjön och 2910 kkr. i Nordsjön.

Nästa >>
Gravitationsfundament av betong
Gravitationsfundament av stål
Monopålfundament
Trebensfundament
Webmaster: Ingemar Olofsson, Senast uppdaterad: 12-12-01 Hem