Vindkraft
Hem >> Framtid >> Diskussion Sitemap
Meny

Intro

Historia

Var kommer energin ifrån?

Luftens energiinnehåll

Placering

Kraftverkets uppbyggnad

Säkerhet

Ekonomi

Havsbaserad vindkraft

Framtid

Referens
Diskussion

Det finns många bromsklossar för att vindkraften skall kunna ta fart på riktigt i Sverige, en är det låga elpriset. Det är idag omöjligt att få ekonomi i ny elproduktion utan statligt bidrag. I flera fall är elkraftproduktionen sedan länge betald med statliga medel. Riksdagen har till och från anslagit pengar till investering av vindkraft, det har dessutom funnits miljöbonus eftersom vindkraften inte orsakar några globala miljökonsekvenser. 1991 anslog riksdagen ett 25 % -igt investeringsstöd, men detta visade sig vara för lite så man höjde till 35 %, vilket motsvarade cirka 10 öre/kWh. 1994 infördes också en miljöbonus på 11 öre/kWh. Detta visade sig att detta var tillräckligt för att kunna investera i vindkraft. Dessa pengar tog emellertid slut innan stödperioden gick ut 1996. Nya pengar anslås hela tiden, men i takt med att kraftverken blivit billigare och effektivare, har bidragen sjunkit och ligger idag på 15 % enligt organisationen Svensk vindkraft (SVIF). Det ligger också som förslag att ett stöd på 9 öre/kWh producerad el skall införas igen i år.

Vindkraft inverkar minimalt på djur och natur, men det finns en osäker het inför vindkraft gällande buller, skuggor och reflexer. Källbullret på ett större vindkraftverk är cirka 100 dB, men man lägger alltid kraftverket så att bullret vid de närmaste bostäderna ligger under gränsvärdet 40 dB. Normalt bakgrundsljud utomhus har emellertid just 40 dB, så det är väldigt svårt att mäta om man är under gränsvärdet. Detta har medfört att många, däribland SVIF krävt att man höjer denna till danskarnas nivå på 45 dB. Skuggor från vindkraftverk uppträder vid solens upp och nergång. Lättast kommer man undan detta genom att inte placera kraftverken på ställen där skuggor kan falla på bostadshus, och reflexerna kommer man lätt undan genom att måla bladen i matta färger.

En annan orsak till osäkerhet är att kraftverken skall påverka landskapsbilden på ett negativt sätt. Många tycker att vindkraftverken är vackra och att de inger ett lugn med sina långsamt roterande vingar. Dessutom vet man ju att de producerar miljövänlig el. Andra tycker att de är fula och störande. Man försöker ofta frammana misstro hos människor på vindkraften, genom att skriva insändare, och måla upp en bild av stora bullrande och olönsamma kraftverk i ett ödelagt landskap. Om man skulle komma fram till en bättre och miljövänligare energikälla än vindkraft, är det ingen risk att man "byggt fast sig". Ett vindkraftverk tar två år att planera och några månader att bygga, och med en livstid på 20 - 25 år kan kraftverken lätt fasas ut. När de är uttjänta kan de monteras ner på en dag och återvinnas. Detta att jämföra med ett kärnkraftverk som tar tio år att återställa…
Nästa >>
Webmaster: Ingemar Olofsson, Senast uppdaterad: 12-12-01 Hem