Rönnbär

 
 
vinebar
 
Drycker
Sylt, mos och marmelad
Efterrätter
 
         
 

Hem

Blåbär

Hallon

Hjortron

Lingon

Nypon

Rabarber

Rönnbär

Äpple

 

Geléprov

 

Tillbaka till huvudsidan.

 

Rönnbärsgelé
Rönnbärssylt


Rönnbärsgelé

Källa: Bara bär, förf. Jens Lindner, 2003

Ingredienser:
4 liter frostbitna rönnbär
1 liter strösocker till varje avrunnen liter saft
ev konserveringsmedel, 1 krm natriumbensoat per liter bär

Gör så här:
Rensa och skölj bären ytterst väl, allt grums och smuts kommer annars att göra gelén grumlig.

Lägg bären i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt det hela koka tills bären spruckit och avgivit sin saft. Koka inte längre än så, då förstörs pektinet.

Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna. Mät upp den sura saften och häll i en gryta. Värm saften och låt sjuda i 5 minuter. Häll i sockret lite i taget. Låt det sjuda sakta i cirka 10 minuter, tills allt skum samlats på ytan. Skumma. Tillsätt eventuellt konserveringsmedel.

Gör geléprovet. Häll upp i burkar och förslut väl.

Upp


 

 
     

Rönnbärssylt

Källa: Vår Kokbok, 22:a uppl.

Ingredienser:
ca 1 1/2 liter (3/4 kg) frostbitna rönnbär
2 dl vatten
6 dl (ca 500 g) socker

Gör så här:
Om bären inte har frusit på trädet kan de läggas i frysen i 2-3 timmar.

Repa bären från klasarna och rensa bort skadade bär. Skölj bären väl, i flera vatten, och låt dem rinna av.

Koka bär och vatten under lock i ca 10 minuter. Rör ner sockret, lite i taget, och rör tills det lösts upp. Koka upp och koka sakta ca 10 minuter. Skumma av.

Ös upp sylten i rena varma glasburkar, upp till kanten, och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Upp


 
     

© Helena Lindblom, fravak@acc.umu.se
Senast uppdaterad: 2008-09-15