Archives 

Show All

  • 2010
    • June
      • Badsäsongen har börjat!
        06/21/10
        I onsdags tog jag årets första dopp i Nydalasjön. Luftemperaturen var inte överdrivet hög, och ej heller den i vattnet. Simturen runt bastuflotten blev emellertid mycket lyckad.

      • Nationaldagen
        06/12/10
        Veckan före nationaldagen präglades av märkliga väderföhållanden. Ett flertal gånger kunde ytterst lokala regnväder observeras, samtidigt som solen sken, vilket ledde till flera vackra regnbågar.

        Den 6 juni var en mycket vacker dag, med blå himmel och endast tunna moln, som synes på denna

    • May
      • Kall vecka
        05/31/10
        Som en klar kontrast mot förförra veckan, kännetecknades förra veckan av regn och låga temperaturer. Vädret var dock osedvanligt fint på lördag kväll, med klarblå himmel och sansad temperatur. Mycket passande till Umeå universitets årliga vårfest.

      • Varm vecka
        05/23/10
        Förra helgens värme höll i sig i fem dagar till. I måndags beslutade jag att övergå från vår- till sommarjacka. Detta visade sig dock inte vara tillräckligt; i tisdags övergick jag även till kortärmat under jackan. Jackbärande var dock endast nödvändigt under kvällstid. Sommarvärmen var ett faktum.<

      • Oväntad värme
        05/16/10
        När jag lämnade Mariehem strax före kl. 16 såg regnmolnen hotfulla ut. Väl nere vid Hamnmagasinet var det dock soligt och riktigt varmt. Inspirerad av en annan blog beslutade jag mig för att företa en mindre exkursion längs med älven.



        Utsikten mot stan var slående, desvärre

      • Sommarförvaring
        05/15/10
        Då mängden snö nu är försvinnande liten, har jag beslutat mig för att anse skidsäsongen avslutad. I enlighet med tips på internet prövar jag i år att lägga på ett tjockt lager tjära på skidorna och låta detta torka in i solen, för att därefter ställa undan dem för sommarförvaring.

      • Förändringar
        05/14/10
        I dagarna runt Valborgsmässoafton inträffade en av årets mest efterlängtade händelser. När snösmältningen och gatusopningen nått en viss nivå, kan man slutligt övergå till sommarcykling. Återigen kan man luta i kurvorna och göra häftiga inbromsningar!

        Ytterligare ett bevis på att sommaren

      • Valborgssnö
        05/10/10
        Natten till valborgsmässoafton föll mindre mängder snö:



        Under själva aftonen var det mest molnigt och regnigt.

      • Fler vårtecken
        05/04/10
        Lördagen den 24 april tog jag en liten promenad runt Nydalasjön.

        Snön hade börjat smälta, och det gula gräset uppenbarade sig på allt fler ställen.


        Den termometer som tidigare figurerat här visade 5 plusgrader.


        Alltjämt låg snön tjock över skidspåren.

    • April
      • Issmältning
        04/25/10
        Vid Liljansberget har isen smält undan, men bland träden kunde fortfarande i fredags mindre mängder snö skymtas.

      • Vårtecken
        04/19/10
        Under förrförra veckans fredag (dvs. den 9 april) kunde det konstateras att gaturensopningen påbörjats vid Mariehems centrum.



        Under förra veckan var utomhustemperaturen vid lunchtid så pass hög att sagda måltid kunde avnjutas på det blivande soldäcket framför Lindellhallen, s

      • Smutssnö
        04/14/10
        Som kunde skymtas i del 2 av påskspecialen, visade under förra veckan vårvintern sitt fulaste ansikte. I takt med att snön smälter bort och skyfflas undan kommer en hel säsongs samlade sandningsåtgärder till ytan, vilket får till följd att allt landskapet får en deprimerande vit-grå-svart ton. Ett e

      • Påskspecial: del 2
        04/11/10
        Väl hemkommen från Östersund, kunde jag på annandagen konstatera att min cykel fått punktering. För att uträtta diverse ärenden, blev jag således förpassad till buss och apostalhästar.
        Nere vid älven var det allmänt ganska blött där snön smält undan.


        Asfalten hade dock sina to

      • Påskspecial: del 1
        04/09/10
        På skärtorsdagen kl. 16:05 satte jag mig på buss 63. Drygt sex timmar senare klev jag av på Östersunds busstation. Även om jag spenderade merparten av min vistelse i Vallaskolans idrottshall, hade jag ändock tid att flanera lite inne i staden. Här hade snön smält undan mer än i Umeå.


      • Svaga isar
        04/01/10
        Västerbottenskuriren rapporterar om att en kvinna nästan gått igenom isen på Nydalasjön. Med tanke på hur många dagar det varit plusgrader den senaste tiden, skulle jag själv inte ha tagit risken att ge mig ut.

    • March
      • Is
        03/31/10
        Föregående vecka bjöd på en del intressanta väderfenomen. Under både torsdags- och fredagskvällen snöade det. Temperaturen var precis så låg att snön inte skulle förvandlas till vatten vid kontakt med marken. Däremot företedde nederbörden väsentliga likheter med regn vid kontakt med ansikte och kläd

      • Asfalt
        03/22/10
        I söndags var första gången under året som stora delar av vägbanan var snö- och isfri.



        Än finns det dock många isfläckar kvar på sina ställen, och vintercyklingens försiktighetsåtgärder måste alltjämt vidtas, om än i något begränsad omfattning.

      • Plogning
        03/20/10
        Västerbottenskuriren publicerade i veckan en intressant artikel angående tekniska nämndens beslut att i höstas om att höja startkriteriena för plogning av cykelbanor från 2 till 4 cm. Detta skall av vissa ha uppfattats som en krigsförklaring mot vintercyklisterna. Även om jag själv tar mig fram på d

      • Snöfall
        03/16/10
        Under måndagskvällen föll stora mängder tunn pudersnö. Tillsammans med den undeliggande blankisen förvandlade, uppstod ett fenomen snarlikt slaskhalkan, dvs. förskjutning av underlaget då fotsulan komprimerat snötäcket. Jämfört med slaskhalkan, är dock den halka mycket värre.

        Under tisda

      • Ojämn is
        03/15/10
        Det absolut i särklass värsta väderfenomenet som förekommer i Umeå är den ojämna isen. Den uppstår genom att snö först tinar upp under några dagar, varpå slask bildas. I slasket passerar folk till fots och på cykel, vilket efterlämnar fotavtryck och hjulspår. Därefter sjunker temperaturen och ojämnh

      • Två sorters halka
        03/11/10
        De senaste dagarna har bjudit på varierande väder. Från att ha regnat (!) i måndags, till att senare under veckan snöa, tycks vädret nu ha lugnat ner sig något.

        Veckan har även bjudit på två sorters halka, dels traditionell blankis-halka, dels den ack så förrädiska slaskhalkan, som alltså

      • Snö!
        03/09/10
        Just nu faller det stora vita julkortsflingor över campusområdet. Kung Bore tycks inte riktigt vilja släppa sitt grepp om Västerbotten.

      • Fantastiskt före
        03/09/10


        I söndags tog jag tillfället i akt att utvärdera Vita blixtens funktionalitet vid lite varmare temperaturer. Den visade sig vara över förväntan. Jämfört med den senaste turen flög jag fram över hundspåret, och gled i rasanade fart neråt i backarna. På en halvtimme hann jag två korta varv

      • Vårvintern bekräftad
        03/08/10
        Västerbottenskuriren bekräftar idag att lördagen var årets första dag med plusgrader. Det innebär att det under 84 dygn varit minusgrader i Umeå, vilket är den längsta perioden sedan 1966.

      • Vårvinter
        03/08/10
        I lördags värmde solen så pass mycket att snön smälte.


        Vinter har således övergått i vårvinter, eller gidádálvve som det heter på (i vart fall lule-)samiska.

      • "Driver" du med mig?
        03/08/10
        Den gångna veckan har det blåst en del, stundtals mycket kraftigt. I onsdags möttes jag av denna syn vid Mariehemsängarna.



        Som (kanske inte helt tydligt) framgår av bilden hade den vanligtvis relativt breda cykelbanan decimerats till en smal och svårframkomlig strimma.

      • Skidtur
        03/06/10
        För två veckor seda kom min far på besök, i syfte att åka skidor med mig. På lördag, vi lunchtid, hyrde han skidor på Nydalacampingen. Själv åkte jag givetvis på mina Vita Blixten. Vi begav oss till hundspåret.




        Efter någon kilometer på hundspåret upptäckte vi att det

      • Besvärlig nederbörd
        03/03/10
        De senaste dagarna har det snöat på ett tämligen irriterande sätt. Små, hårda och hagelliknande flingor har fallit. Detta i kombination med kraftig vind, som dessutom rört runt redan fallen snö, har lett till att vistelser utomhus har varit allt annat än behagliga.

      • Snö och plogning
        03/01/10
        Både under fredagen och lördagen snöade det ymnigt, och cykelturen hem från Scharinska vid 2-snåret natten mot söndag tog en fruktansvärd tid, då det oplogade snölagret uppgick till någon decimeter samtidigt som det var penetrerat av cykelhjulspår och fotavtryck. I Mariehemsbacken passerade jag till

    • February
      • Annalkande kaos?
        02/26/10
        Som det säkerligen inte har undgått någon, har södra Sverige drabbats av kaos till följd av ymnigt snöfall under den senaste veckan. VK rapporterar idag om ett stundande "snöoväder" i Västerbotten, och det kan konstateras att det just nu snöar kraftigt på campusområdet.

      • Snöbeklädda tak
        02/22/10
        I det södra Sverige har det ymniga snöandet orsakat flera takras. I onsdags kunde man från ett grupprum i Samhällsvetarhuset observera att en större mängd snö fallit över taket till hörsalen S205h:


        Några minuter efter att bilden togs blev emellertid taket skottat.

      • Skidor
        02/16/10
        För några veckor sedan begav jag mig ut till Kärleksudden med en ryggsäck fylld med ved, penslar och tjära.

        Väl på plats letade jag upp den grillplats som finns på uddens västra sluttning. Efter att ha grävt fram den där belägna eldstaden, med händerna föst ihop snö till ett skapligt vin

    • January
      • Storm?
        01/27/10
        I flera dagar har det varnats för det annalkande ovädret. Under onsdagen rapporterades det om stormvindar vid kusten. Inne i själva Umeå höll sig dock vindarna på en något mer moderat nivå; även om det blåste en hel del vid campus under dagen, var det knappast tal om vindar som uppfyller kriteri

      • Vinterskägg
        01/11/10
        Föregående vecka varierade temperaturen mellan 10 och 20 minusgrader dagtid. Efter en halvtimmes promenad till skolan, kunde följande observeras:



        Denna vecka har börjat betydligt mildare med temperaturer precis under nollstrecket. Inga tecken på annalkande slask ännu dock. D

      • Kalla vindar
        01/05/10
        Under en mycket behaglig förmiddagspromenad på väg till campus tog jag denna bild (trogna läsare känner igen motivet):


        På vägen hem var vädret betydligt mindre behagligt. -15 grader och vindar på uppskattningsvis 5 m/s, resultarade i en kyleffekt på -28 grader (enligt tabellen på

      • Snö i överflöd
        01/04/10
        Den 27 december begav jag mig mot Stockholm. I Umeå föll då avsevärda mängder snö. Vid 13-tiden hade det ännu inte plogats fram till min port:


        Efter att med snö upp till knäväcken ha vadat ut till busshållplatsen, kunde jag beskåda de högsta plogvallar jag sett under mina tre tidi

  • 2009
    • December
      • Julhälsning
        12/25/09

      • Dagen före...
        12/23/09
        Ett lätt men enträget snöande har under dagen höjt täcket med ytterligare några millimeter.

        I samband med några sista minuten-inköp, passade jag på att denna bild på Rådhuspesplananden:

      • Vinterpromenad
        12/22/09
        Imorse föll ytterligare några centimeter snö. Jag tog senare under dagen en liten promenad idag för att njuta av det vackra vädret.

        Höstljusen är fortfarande kvar i Vänortsparken:


        För att närmare illustrera den totala mängd snö som fallit, tog jag denna bild på en cykel

      • Ännu mera snö
        12/21/09
        Under lördagen fortsatte det att snöa, samtidigt som temperaturen steg till obehagligt få minusgrader. En viss oro för plusgrader infann sig, men farhågorna infriades inte som tur var.

      • Vinterns slutliga intåg?
        12/18/09
        Hittills har veckan bjudit på ytterligare snöande, och stabila temperaturer på mellan 15 och 20 minusgrader. Tumvantar, långkalsonger och den näst varmaste vinterjackan har således kommit till användning. Får man tro prognoserna väntar än mer snöande och något varmare väder, dock inga plusgrader, un

      • Fortsatt snöande
        12/15/09
        Efter dagens fortsatta snöande, börjar julkortslandskapet sakta ta sin form, då granarnas grenar blivit alltmer nedtyngda. Temperaturen har hittills hållit sig mellan 5 och tio minusgrader. Enligt prognoserna väntar dock lägre temperaturer under slutet av veckan.

      • Bilder
        12/14/09
        På väg hem från campus tog jag dessa bilder:



        Som (nästan) synes på denna bild nummer, hade kommunen redan sandat cykelbanorna:



      • Äntligen!
        12/14/09
        Sedan några timmar tillbaka, efter månader av väntan, faller det äntligen snö över Umeå. Bilder kommer inom en snar framtid!

      • Det börjar arta sig
        12/12/09
        I fredags blev det återigen minusgrader. De har hittills hållit i sig, och får man tro prognoserna kan de t.o.m. bli tvåsiffriga till antalet under nästa vecka. Tillsammans med löftet om snöande nästa fredag verkar det hela mycket lovande. Som synes av Kolbäcksbrons spegelbild är det dock långt kvar

      • Ett återkommande tema
        12/07/09
        Förra veckans relativa kyla avslutades med en fantastiskt vacker fredag. På förmiddagen tog jag denna bild på den frostbeklädda skogen strax norr om Liljansberget:


        Under fredag kväll var det alltjämt frost, men temperaturen steg succesivt och under lördagen var regnvädret ett fakt

    • November
      • Ombytta roller
        11/30/09
        Även förra veckan bjöd på en mängd regn. På fredag kväll slog det dock om till minusgrader, vilka höll i sig under lördagen och söndagen. Under natten till måndag var dock plugraderna och regnet tillbaka igen. Tittar man på den svenska och den norska prognosen, förutspår båda en kall vecka, som avs

      • Efter regn kommer regn
        11/23/09
        Efter en hel veckas ihållande regnande, utlovade så äntligen söndagsförmiddagen lite vintrigare väder. Ett frostklätt och en smula halt Umeå mötte mig, när jag färdades mot stadskärnan vid lunchtid:


        Detta visade sig dock vara kortvarigt, ty redan vid 20-tiden var regnet tillbaka,

      • Fortsatt ambivalens
        11/17/09
        Från sjuksängen har följande kunnat observeras. Helgen bjöd på respektabla mängder snö. Under lördagsnatten utsattes mitt sovrumsfönster för upprepade snöbollsattacker av en okänd gärningsman.

        Söndag morgon var dock all snö borta, ersatt av regn och dimma. Denna väderlek fortsatte sedan i

      • Slaskhalka
        11/10/09
        Till följd av förkylning, har uppdaterandet av denna blog lämnat en del övrigt att önska. Här kommer en kort resumé av vädersituationen.

        Förra helgen (5-7/11) lämnade jag Umeå för ett kort besök i Göteborg. Fredagens väder var ekvivalent med torsdagens. I Göteborg rådde däremot sedvanlig

      • Fram och tillbaka
        11/05/09
        Natten till torsdag snöade det, och ett tunnt täcke lade sig över parkerade bilar som stått ute över natten:

        Vid lunchtid var dock det mesta bortsmält.

        Men! På kvällen snöade det på nytt, och ymnigare denna gång. Säsongens första snöboll kramades! Jag skulle uppskatta att täc

      • Ihållande höst
        11/01/09
        Kylan vägrar enträget att infinna sig; alltjämt plusgrader. Trots att jag längtar efter snön, kan jag dock inte låta bli att beundra de vackra färgerna. Även hösten har sin charm.

    • October
      • Ja, se det snöar
        10/23/09
        Utanför mitt fönster faller just nu stora, vita flingor. Enligt uppgift skall det även snöa på Ålidhem.

        Dessvärre blir inte marken vit, utan även denna gång förvandlas flingorna till vatten. Men det är åtminstone vackert att titta på.

      • Halka = vintercykling
        10/20/09
        Även om det under de senaste veckorna frusit på lite av och till, var det inte förrän idag som det blev riktigt halt. Det innebar att den årliga anpassningen till vintercykling genomfördes.

        Sagda anpassning innebär att man anpassar körningen till väglaget. Istället för att ta den kortaste

      • Trevande
        10/19/09
        Det snöfall som började igår,fick till slut fäste på marken. Imorse vid 10-tiden, möttes jag av detta spartanska snötäcke på väg till campus:


        Det smälte förvisso bort under dagen, men både i media och i bloggosfären rapporteras det om en tidig vinter i inlandet. Det börjar arta si

      • Snöblandat regn
        10/18/09
        Ikväll var första gången under hösten som jag tydligt såg vita snöflingor. De fövandlades dessvärre till vatten, så fort de träffade marken (och min jacka).

      • Mer Frost
        10/06/09
        När jag lämnade UB vid 22-tiden, möttes jag av detta:



        Det har alltså blivit så pass kallt att frost uppstår på dag/kvällstid. Cykelturen hem var f.ö. den första under hösten som upplevdes som riktigt kall. När jag kom hem visade termometern -5 grader.

      • Snö vs. regn
        10/04/09
        Västerbottenskuriren rapporterar att de fått snö i inlandet; lyckans ostar! Umeå bjuder än så länge endast på regn och rusk.

    • September
      • Anpassning av klädseln
        09/29/09
        Temperaturerna den senaste veckan har nått under de nivåer då det är tillrådigt att cykla utan skydd för öronen. Det har blivit dags att förstärka klädseln med ett hjälmunderlag:

      • Storm?
        09/28/09
        Västerbottenskuriren rapporterar idag om ett "snöoväder". Det tycks dock inte ha varit alltför omfattande, då jag inte märkte något annat än lite regn över campus under eftermiddagen.

      • Frost!
        09/22/09
        Gräsmattan vid ängarna bakom campus imorse vid 8-tiden:

        Även om bilden inte är lika vacker som verkligheten var, kan man tydligt se skiljelinjen mellan det gröna gräset vid bäcken och det vita vid fotbollsplanen.

      • Höst
        09/19/09
        Det kan nog sägas att hösten har börjat nu. I fredags var första gången som det ver märkbart kyligt vid lunchtid.

        Klädmässigt innebär detta att tshirten förstärks med en dragkedjeförsedd tröja under höstjackan, fr.o.m. nästa vecka.

      • Ved!
        09/12/09
        En tripp till ÖoB resulterade i följande inköp:



        Tjärandet av mina Vita blixten kommer att gå som en dans!

      • September: ambivalens
        09/10/09
        Den gångna veckan har präglats av klassiskt septmberväder. I måndags var det fullt möjligt att åka till och från campus vid 8- respektive 22-tiden i tshirt och sommarjacka, men redan efter någon dag smög kylan sig på.

        Det var då dags för den klassiska höstjacka + tshirt-kombinationen. Den