2.6 World Wide Web (WWW, webben)

Denna sida är en webbsida.

Webben är Internets hypertext-system. Det innebär att delar av webbsidorna kan vara länkade till andra dokument, eller till andra delar av samma sida. Länkarna kan gå till dokument långt ute på den världsvida Internet-väven, lika väl som till dokument på det egna datorsystemet. Det går nämligen att göra länkar till vilken typ av dokument som helst, var som helst!

Fördjupning

Webbläsare

WWW-klienterna kallas webbläsare (eng. web browsers). Med ett sådant program kommer du åt nästan allt som finns på Internet! Att mer eller mindre planlöst klicka sig runt på Internet med en webbläsare kallas för att surfa på webben.

Det var den första grafiska webbläsaren - Mosaic - som utlöste Internetboomen. Idag heter den ven vanligaste av alla webbläsare Netscape Navigator. Den tävlar med Microsofts Internet Explorer om att ligga först med nya spännande funktioner.

Interaktivitet i WWW

Förutom att webbsidorna på ett trevligt sätt blandar text, bild och ljud, kan de även innehålla program-objekt. Det kan vara små dataspel, blanketter som kan fyllas i direkt på skärmen och skickas med ett musklick, eller multimediapresentationer eller i stort sett vad som helst som datorn har kapacitet att visa upp.
De som har Java-kunniga webbläsare kan spela Tetris här! Spelet Tetris inbakat i denna webbsida (som en Java-applet). Starta genom att klicka på spelytan med musen.

Ofta görs dessa objekt med programmeringsspråket Java, som har den fördelen att det inte spelar någon roll vilken datortyp man använder. Det finns även möjlighet att installera så kallade plug-in-program till webbläsaren, för att utöka dess funktionalitet. En RealAudio-plug-in är till exempel nödvändig för att läsaren ska kunna visa reglagen till RealAudio-sändningar på webbsidor.

Fördjupning

Ytterligare tekniker som används för att "ge liv" åt webbsidor är Micrsofts ActiveX controls, Javascript, VB-script och i viss mån CGI scripts. Utvecklingen på denna front går mycket snabbt, så jag hänvisar till online-versionen av denna skrift för vidare läsning.

Så publicerar man på webben

Webbsidor är textfiler från början. Din webbläsare läser textfilen och tolkar alla koder som står <mellan krokodilgap>. Dessa koder (HTML-tags) säger vad webbläsaren ska göra när du klickar på en länk, vilka bilder som skall infogas var, och hur texten i övrigt skall presenteras för dig. Om du ser en vacker webbsida - ge kommandot VIEW:Source, så får du se hur HTML-textfilen som beskriver sidan ser ut.

Fördjupning

uppdaterad 970113