2.4 Virtuell närvaro

Har du någonsin önskat att du kunde vara på två ställen samtidigt? Ibland tycker man att det skulle vara ganska praktiskt, men eftersom det inte är genomförbart låter man ofta nöja sig med att ringa upp det andra stället. Med hjälp av Internet kan man ibland åstadkomma en litet bättre kompromiss…

Hyr hem en superdator!

Ibland behöver man använda en annan dator än den man sitter vid för tillfället. Detta kan vara nyttigt när man behöver köra ett program som inte kan köras på den egna datorn. En telnet-klient kan användas för att ordna en virtuell terminal till en fjärran dator. En sådan terminal kan bara visa text, och därför går det bara att köra program som klarar sig utan grafik. Vanligen är det stordatorer med operativsystemet UNIX som man styr med telnet.

Exempel

Med rätt utrustning kan man fjärrmanövrera även datorer som har grafiska operativsystem (Windows, MacOS). Det är ännu ganska ovanligt, men flera produkter är på gång. Med Broadway ska grafiska program kunna köras på fjärran datorer men visas på en webbsida. Då kan man t.ex. hyra program utan att behöva installera dem. Flera program kan även användas för att visa hela skrivbordet (Timbuktu) eller ett enskilt programfönster (NetMeeting) för någon annan, till exempel en handledare.

Stäm möte i cyberspace!

Cyberspace är en miljö som beskrivs i en dator. Det kan vara en avbildning av någon verklig miljö, en fantasivärld, eller något abstrakt begrepp (t.ex. en ännu ouppförd byggnad). Det som finns där kommer man idag normalt åt med hjälp av sin datorskärm och en mus.

Är rollspel ditt stora intresse? På Internet kan man spela rollspel när man vill, dygnet runt, och med kamrater från hela världen. Det finns massor av sagovärldar dit man med fantasins och telnets hjälp kan bege sig. Sådana kallas för MUD (MultiUser Dungeon). Besökare i en sådan värld kan skriva till varandra, slåss med varandra, eller kanske utforska världen tillsammans.

Fördjupning Exempel

Virtual Reality (VR)

En spännande teknik är virtual reality, som fritt översatt betyder skenbar verklighet. Tekniken syftar till att ge användaren en känsla av att befinna sig inuti den miljö som beskrivs av datorn. VR-programmen av idag är i princip likadana som dataspelen, dvs en tvådimensionell bild av cyberspace visas på skärmen. Snart kommer man nog att kunna se cyberrymder i tre dimensioner, tack vare datahandskar och VR-hjälmar.

För att skapa VR-världar på Internet finns ett speciellt språk: Virtual Reality Modeling Language - VRML. Världar och objekt som beskrivs med det språket kan beskådas med VRML-klienter.

Jämfört med MUD är VRML bättre därför att man kan se miljöerna och inte bara läsa beskrivningar av dem. Däremot kan man ännu inte träffa andra i en VRML-värld.