Ett smultronställe för Internetblåbär


1.3 Litet teknik

Alla datorer kan faktiskt anslutas till Internet. Det enda som krävs är att man har ett program som kan tala Internets dataspråk: TCP/IP och att en sladd kopplas mellan datorn och någon annan dator som redan är ansluten.

Datapaket

Meddelanden delas upp i små paket när de ska ut och åka på den elektroniska motorvägen Internet. Vid alla vägskäl står datorväxlar (eng. routers). De har kartor och trafikinformation, och ser till att paketen väljer bästa vägen. Tyvärr blir det ofta trafikstockning, så alla paket i ett meddelande kanske inte väljer samma väg! En del paket kommer flera sekunder för sent.

Router visar datapaketen bästa vägen
Datorväxlarna talar ett språk som kallas IP, Internet Protocol. Därför måste alla datorer på Internet ha ett program som kan dela upp meddelanden på paket (och sätta ihop inkommande paket till meddelanden), samt adressmärka paketen på IP-språket. Sådana program kallas för TCP/IP-stackar.

Fördjupning

Därför är Internet så billigt

Ett extra e-brev, eller ett extra rikssamtal med en Internet-telefon, ökar inte din kostnad alls lika mycket som motsvarande konversation med gammal teknik. Det beror dels på att Internet är så nytt att man ännu inte har några bra metoder för debitering. En annan orsak har att göra med paket-tekniken:

I gamla hederliga telefonsystem motsvaras en uppringning av att en ledning kopplas hela vägen mellan telefonerna. Men man pratar faktiskt inte hela tiden. En stor del av signalerna i ledningen är bara svagt brus. Därför är det slöseri att på detta sätt boka en ledning.

När paket-tekniken används skickas inga paket med bara brus. Dessutom kan digitala paket komprimeras. Därmed blir inte ledningarna upptagna hela tiden, utan de kan samtidigt transportera många andra samtal. Som all kollektivtrafik blir detta naturligtvis mycket mer ekonomiskt, men tyvärr är inte heller framkomligheten lika pålitlig som när man kör själv!

Fördjupninguppdaterad 970113