5.1 Ledtrådar/tänkbara metoder för att hitta svaren på tipspromenaden

1. Om E-post
  1. Leta rätt på datorpostadressen till en släkting eller vän.
    Ring personen, eller använd sökformuläret på sidan om adresser.
  2. Skicka honom/henne en kort hälsning!
    Använd det epostprogram som finns på den dator du sitter vid, eller formuläret på sidan om e-post.
2. Filöverföring
  1. Leta reda på ett FTP-arkiv som har någon variant av spelet Tetris.
    sidan om filöverföring hänvisas till sidan om automatisk sökning för att använda sig av FTP-arkiv-söksystemet archie. Om man har en PC kan man till exempel söka på tetris.zip eller tetris.exe. Har man Macintosh så är nog tetris.hqx eller bara tetris att rekommendera. Naturligtvis kan man gå via sökfunktionerna i sin WWW-bläddrare också.
  2. Hämta detta program.
    Klarade man uppgift 2a så bör man kunna hämta programmet enbart genom att klicka på det svar som sökningen resulterade i.
  3. Installera och provspela programmet på din dator.
    Det kan vara bra att ha programmet Pkunzip (PC) eller StuffIt (Mac) om man skulle ha hämtat hem ett komprimerat program. I övrigt är det svårt att ge generella råd.
3. Nästa helg ska du resa till London, eller hur? Tag reda på vilka musikaler som går då, och vad det kostar att komma in!
Jag skulle välja mellan att gå i kataloger under rubriken entertainment, eller använda orden London AND musical i en sökmaskin. Idealiskt kommer man till veckotidningen Time Out:s online-upplaga.

4. Jag antar att du ska skriva ett specialarbete om Estland. Leta rätt på, och skriv ut litet bra information om situationen i landet.
Här kan det vara läge att använda den geografiska katalogen som visas på
sidan om kataloger. Klickar man in sig på Estland så får man upp all den information som Landet själv producerat på nätet. Ett annat tips är att söka eller bläddra i geografi-underavdelningar på olika kataloger.

5. Det finns gott om referenslitteratur på Internet. Visa att du kan hitta och utnyttja sådan genom att besvara följande.

1. Vad betyder det engelska ordet browse?
    Yahoo har en huvudavdelning om referenslitteratur. Där finns flera engelska lexikon. Vill man ha en svensk översättning istället för en förklaring på engelska så föreslår jag en runda förbi Skoldatanätets stora samling av resurser för skolan.
  2. Vad heter det på franska?
    Återigen: se Yahoo/motsv. eller sök på "English-French dictionary"
  3. Vilket djur syns på den mexikanska flaggan?
    Sök på flag AND Mexico, till exempel. Hämta en bild av flaggan.
6. Skådesspelerskan och sångerskan Madonna, liksom de flesta andra idoler, finns väl dokumenterad på Internet.
  1. Vilka filmer har Madonna (alternativt din egen idol) deltagit i?
    Nyckelordet är filmography. Kan man det så går det fort. Annars kan man ju leta rätt på Madonna-hemsidor och följa länkar därifrån.
  2. Innan du går och köper Madonnas senaste skiva kanske du vill höra ett smakprov. Hämta en ljudfil och försök lyssna på den.
    Om du har kapacitet för att lyssna på ljud med din dator så föreslår jag Madonna-hemsidorna igen. Där finns länkar till ljudfiler. Observera att inte alla datorer klarar detta!
7. Hur är en epost-adress uppbyggd?
Se sidan om att hitta!

uppdaterad 970112