Ett smultronställe för Internetblåbär


1.1 IT-revolutionen

Egentligen bör man nog i begreppet IT även inräkna traditionella hjälpmedel som svarta tavlan, TV-n och väckarklockan.

Brevduva: gammal IT

Gammal IT

Höga rop, eldar, sånger, rosor, målningar, våld, kroppsspråk, danser, ristningar... Alla är exempel på uråldriga kommunikationsmetoder. Senare uppfanns så effektiva IT-hjälpmedel som radio, fotografi, telefoni mm. Detta gör i och för sig inte att vi slutat ge rosor till varandra, men vi gläds åt den nya bekvämligheten.

Digital IT

Det talas nu om att en IT-revolution. Huvudsakligen innebär detta att den digitala tekniken utvecklats så oerhört att den i en och samma apparat, datorn, kan fylla de flesta av våra IT-behov. Ofta bättre och billigare än tidigare hjälpmedel.

Med datorn kan man skicka meddelanden, läsa tidningar, rösta, publicera, lyssna på musik, se film/TV, debattera, annonsera, rita, arkivera ...

Nyckeln till revolutionen är alltså att tekniken är digital. Men det krävs även att apparaterna kan kommunicera (gärna globalt), vilket i sin tur kräver att det finns brett accepterade standarder. Alla dessa förutsättningar uppfylls av Internet.

fördjupning

Framtidens IT

För att illustrera vad digitaltekniken kan komma att innebära för framtidens IT beskriver jag här några tänkbara framtidsscenarier:

Mot att slippa betala TV-licens accepterar du att få personligt utformad TV-reklam. Reklamen anpassas inte bara efter vilka program du ser, utan även efter vad som finns i kylskåpet mm. När du ser någonting du behöver är det bara att trycka på fjärrkontrollens köp-knapp, så dras pengar från ditt bankkonto och prylen levereras.

Du glömde stänga av spisen innan du gick hemifrån. Lyckligtvis är det bara att ringa hem till datorn och säga till den att stänga av strömmen till spisen, om den inte redan gjort det självmant. Skulle det ändå börja brinna ringer brandvarnaren upp dig, samt brandkåren och de närmaste grannarna.

Du sitter och arbetar vid datorn. "Ring Lisa" säger du, eller pekar på bilden av Lisa. Om Lisa är utomhus så kopplas ett vanligt ljudsamtal upp, men om det finns en TV i Lisas närhet, så kan hennes mobiltelefonen begagna sig av TV-n för att visa din bild.

På Internet finns många tjänster som ger en försmak av dessa digitala finesser, se t.ex. avsnittet om direktsändningar på Internet.

fördjupninguppdaterad 970113