4.1 Så här ansluter man sig till Internet

Det vanligaste sättet att komma åt Internet är genom jobbet eller skolan. Fråga de data-ansvariga om du redan "är uppkopplad".

Online hemma

Det andra sättet är ett privat Internetabonnemang. Praktiskt går det till så att man skaffar ett modem och de program som behövs. Därefter köper man ett abonnemang hos en Internetleverantör. Då kan man koppla upp sig genom att ringa upp leverantörens Internetanslutna dator med sin egen dator via modemet.

Olika sorters uppkoppling

Den vanligaste typen av uppkoppling i hemmet är idag uppringd PPP eller SLIP. Exakt vilken utrustning och programvara som behövs beror på vilken sorts dator du har. Tabellen visar exempel på basprogramvara för Internet.
Basfunktion Macintosh PC/Windows 3.11 PC/Windows 95
TCP/IP MacTCP Trumpet Winsock Fjärranslutning
WWW Netscape Netscape Internet Explorer
E-post Eudora Pegasus MS Internet Mail
News Netscape Netscape MS Internet News
Telnet NCSA Telnet Ewan MS Telnet
Den programvara som behövs finns att hämta gratis eller som shareware, men det blir enklare om din Internetleverantör ger dig disketter med program och instruktioner. Nya datorer säljs ofta med Internetprogram färdiginstallerade.

Fördjupning

En hyfsat snabb persondator och ett modem som klarar minst 14400 bps är önskvärt. Har man sämre utrustning så får man nöja sig med e-post.

Vill man satsa mer pengar så finns ISDN. Det är ett speciellt telefonabonnemang, som speciellt lämpar sig för datorkommunikation.

Permanenta, snabba (flera Mbps) anslutningar mellan hemmet och Internet är idag dyrt och mycket ovanligt. Det kommer troligen att ändras inom kort. Vissa kabelTVnät säljer redan fasta anslutningar genom sina kablar, och entusiaster vid högskolor drar egna lokala nät i studentbostadsområden. Kanske installeras datornät i alla nybyggen om ett par år. Det är inte heller otänkbart att framtidens anslutning sker via etern.

Fördjupning

uppdaterad 970113