Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


Internet


File Transfer Protocol

Vad är File Transfer Protcol?

Om du är slängd i engelska har du redan räknat ut att File Transfer Protocol, som för det mesta ben&aulm;mns med sin förkortning FTP, är ett protokoll för överföring av filer. Det kan användas dels "anonymt" för att hämta filer från stora FTP-arkiv och dels med inloggning om du vill föra över filer som du äger mellan olika datorer.

Det finns speciella FTP-klientapplikationer, men enklast är att använda sig av Netscape Navigator.

Program för FTP

Som nämnts kan du sköta FTP via Netscape Navigator och det är ganska enkelt, du behöver bara klicka dig fram bland filer och kataloger. Vad som däremot inte fungerar är "icke-anonym" FTP och att "lägga upp" filer. De speciella FTP-klienterna finns i två smaker, textbaserade och grafiska. De grafiska fungerar enligt peka-klicka-systemet och brukar vara intuitiva att jobba med. De textbaserade (däribland "ur-ftp") är lite mer kryptiska att jobba med, men väl så kraftfulla. På UNIX-sidan finns det en FTP-klient som heter Ncftp som vunnit popularitet tack vare att den är ganska lätt att arbeta med och har en del nyttiga finesser.

Exempel på att ta hem filer med såväl Netscape Navigator som textbaserade FTP-klienter kommer i senare avsnitt.

FTP-kommandon

I de textbaserade FTP-klienterna finns det några kärnkommandon som kan vara bra att kunna.

KommandoFörklaring
helpDet viktigaste! Ger hjälp med kommandona.
openFör att koppla upp sig till det arkiv/den dator du vill åt.
lsFör att lista filerna i en katalog.
cdFör att byta katalog.
lcdFör att byta katalog lokalt.
get & mgetFör att "ta hem" filer. mget använder du för att ta hem flera filer år gången.
put & mputFör att "lägga upp" filer. mput analogt med mget.
binFör att sätta överföringstypen till "BINARY", då sker ingen konvertering av filen. Om man inte har detta överföringsläge och "tar hem" binära filer blir det problem.
closeFör att stänga uppkopplingen.
quitFör att avsluta programmet.

Anonym FTP

Detta är det stora användningsområdet för FTP. Det finns speciella arkivdatorer där det finns tusentals olika filer att hämta hem fritt. Olika FTP-arkiv har ofta olika inriktning (program till olika datorer etc.). Av de största och mest belastade arkiven finns det så kallade speglar eller "mirrors", det vill säga arkiv med samma innehåll för att minska belastningen på det stora arkivet. Du loggar in anonymt genom att ange användarid anonymous (eller ftp) med sin e-postadress som lösenord. Använder du Netscape Navigator behöver du inte bry dig om det (gäller även vissa FTP-klienter).

Oftast ligger de filer du vill åt i katalogen /pub, och där under finns en hel hierarki med underbibliotek för olika datorer och filtyper.

Överföring av dina privata filer med FTP

För att överföra privata filer måste du logga in med ditt riktiga användarid och lösenord, sedan är det bara att FTP:a som vanligt.

Söka rätt på de filer du vill ha

Författat av Tomas Byström


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 14/11 2000 00:12:56.
Last modified Tuesday, 14-Nov-2000 00:12:56 CET