UNIX

Unix, Inloggning

Det finns ett par olika varianer att logga in på ett unix system, det två huvudsakliga är via ett nätverk med telnet och lokalt via Xdm.

Telnet

När man loggar in via telnet får man först upp en text Login: eller något annan text som de systemansvariga tycker är bra t.ex. Username: där skriver man in sitt användernamn och efter detta så får man en fråga Password: där man skriver in sitt lösenord.

Efter detta startas ditt shell upp. Detta läser sina startup filer, i tcsh heter dessa .tcshrc och .login.

Xdm

Vissa maskiner kör X redan innan man har loggar in på den. Då körs ett program xdm för att att sköta inloggningen. För att logga in gör man som vanligt och fyller i användarnamn och lösenord. När man är klart med detta kör Xdm en fil hos dig som heter $HOME/.X/Xsession. I denna fil startas alla program man vill ha körandes när man loggat in och inte minst en fösterhanterare så att du kan flytta dina fönster. Mer information om hur man ändar och ställer in saker i dessa filer finns i kapitlet om X konfigurering.

Författat av Anders Arnholm

Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 21/08 1996 15:33:13.
Last modified [an error occurred while processing this directive]