Liten Datorhandbok För Målmedvetna

Academic Computer Club, Umeå Universitet, 2000


UNIX


Unix filsystem

Var man hittar saker i Unix filsystem är något som har mycket med traditioner att göra. Alla unix filstystem utgår från en låda rooten (/), i denna hittar man alla under kataloger. Direkt under rooten hittar man i bland användarens root hem-bibliotek, sedan finns det en hög med olika kataloger:

/etc:
I etc hittar man alla filer som har med systemetsinställning att göra och ofta ligger även, åtminstånde, en länk till det program som använder dessa inställningsfiler. Här finns bland annat passwd med alla användare, inet.conf med de flesta nättjänster som körs på maskiner. I denna låda kan normalt bara root användaren ändra saker.
/bin:
Här finns de grundläggande system kommadona i Unix så som ls, echo, och en hel del till. De filer som finns här är sådanda som förjer med när man köper grund OS:et (i alla fall var det så tidigare, nu är även det mesta i /usr/bin/ med från början).
/sbin:
Här finns systemets viktiga uppstartfunktioner, b.l.a. annat så finns normalt ifconfig för att ställa in nätverkskort här. Detta är och traditionell "system-programvara", även om nu mera även /usr/sbin/ kommer med alla system, på vissa maskiner t.ex. AIX är detta samma som /usr/sbin.
/home:
Alla användare har traditionellt sitt hembibliotek här under, på cs har alla studenter under /home, och alla anställda under /Home.
/src:
Här brukar man ha all källkod till alla installerade program, (i sig är ofta en del borttaget då det tenderar att ta mycket plats) ofta är detta ett bra ställe att leta efter tips och trixs för att göra sina labbar.
/usr:
Här under finns, läs fanns, normalt alla komadon som administratörerna lade till systemet. Nu mera ingår det mesta av detta i systemet när man köper det och får att hålla skillnda på programen lägger man nu mera in egna program i /usr/local/.

I User finns det flesta filer och det är ett träsk som ofta utökas, det finns en hel del olika lådor här under som förtjänar att nämnas.

/usr/bin/:
Bra att ha komandon som alla system oftars har, här ligger cc, tar, awk och mycket mer.
/usr/sbin/:
Kommandon som behövs för systemets funktion, här finns ofta traceroute och andra likande kommandon.
/usr/lib/:
här finns alla "shared-librarys", som länks med dina program under körning, ofta finns det även inställningsfiler i denna låda.
/usr/libexec/:
Här finns ofta körbara program för olika tjänster, så kallade demoner. Här hittar du program så som sendmail och nfsd.
/usr/include/:
Alla includefiler du använder när du programmerar ligger här, här kan man kolla upp hur olika strukturer och annat ser ut i "vekligheten".
/usr/local/:
Här under finns alla program som de lokala administatörerna lagt dit. de följer samma struktur som /usr fast är mer lokala. Så det är svårt att säga vad som finns här i allmänhet.

Författat av Anders Arnholm


Bakåt , Framåt , Upp, Huvudsida
Denna sida ändrades sist av handbok den 21/08 1996 15:26:50.
Last modified [an error occurred while processing this directive]